Falfestményeket képzeltek el a firkák helyett

2021.03.23. 17:02

Legális falfelületeket szeretnének a graffitisek Szegeden

Rozsdaövezeti hatás jellemzi a 2015-ben átadott partfal árvízi emlékmű utáni részét. Szegedi street artosok felvetették, hogy legális képek is készülhetnének ezen a szakaszon, művészeti iskolák bevonásával. Szívesen várnak más ötletet is legális falfelületekre.

Farkas Judit

A szegedi partfal az árvízi emlékmű után. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

Az árvízi emlékmű mögötti falszakaszt vegyes, de inkább rosszabb minőségű graffitik „díszítik”. Kivétel Batman a töltésre vezető út mentén, na meg a vízműhöz tartozó tolózárakna két nagy szeme.

2015-ben lapunk is megírta: bár két réteg anti­graffiti bevonat került a partfalra, a fal­firkákat nem tudják eltávolítani a festék és a védőréteg sérülé­­se nélkül. Jelen állapotában el­­hanyagolt, firkákkal tarkított „rozsdaövezeti hatás” jellemzi a falszakaszt – így fogalmazott a Wemsical Ifjúsági Kulturális Egyesület összefoglalója.

A szegedi partfal az árvízi emlékmű után.
Fotó: Kuklis István

Szegedi street artosok és graffitisek szeretnének elindítani egy párbeszédet arról, hogyan lehetne hasznosítani az elhanyagolt felületeket. Legálisan festhető, összefüggő falfelületeket hoznának létre városi művészetek alkotói és kedvelői számára. Szívesen fogadnak ötletet, javaslatot helyszínekre. Úgy vélik, a fent említett szakaszon például érdemes lenne a falat szabadon festhető felületté nyilváníttatni. Látványos, szórakoztató és minőségi alkotások kerülhetnének ide az egyesület tervezete szerint, amelyek a fal anyagát nem károsítanák.

Meghívott alkotókkal, művészeti iskolák bevonásával, alkotói pá­­lyázatokkal is lehetne emelni a színvonalat. Az egyesület többek között azzal is érvelt az ötlet mellett, hogy a hasonló kezdeményezések – mint a legális falfelületek, városi tűzfalképek – szerves részei a modern nagyvárosoknak.

Rókuson, a Csáky József utcai garázssoron 2020-ben kaptak lehetőséget street artos alkotók. A Zápor-tónál lévő legál falra a Terminátor című film világa került fel 40 méter hosszan. A Városmetamorfózis projekt kifestett fűtőházait pedig már nem kell bemutatnunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában