Pályázatot hirdettek

2021.03.02. 20:00

Szegedi Papucs: újragondolva!

A múlt század első felében vált divatossá a napfény városában a bársonyfejű, hímzett lábbeli, amelynek újragondolására pályázatot írtak ki. A terveket május 25-ig várják a szervezők, a győztesek pénzjutalmat kapnak, a legjobb pályaművekből pedig júniusban kiállítás nyílik a Szent-Györgyi Albert Agórában.

Koós Kata

Szeged, 20191130. Második papucshímző tanfolyam végén a résztvevők bemutatták munkáikat és oklevelet kaptak. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

A török hódoltság korából eredő, bársonyfejű, hímzett lábbeli, a 20. század első felében vált fogalommá a napfény városában. Ma pedig már a Szegedi Papucs Hungarikum.

Macskakövön terjedt

– A hagyományos technológiá­val, azaz varrással készült, egylábas papucs készítését minden bizonnyal a törököktől tanulták a dél-alföldi mesterek. Széles körű elterjedését azt tette lehetővé, hogy az 1879-es nagy árvíz után kikövezték Szeged város utcáit. A könnyű és csinos lábbeli a vékonyabb pénztárcájú városi nők, valamint a környékbeli falvak parasztasszonyai körében vált divatossá, akiknek a csizma nehézkesnek, fölöslegesnek, a korábban viselt bocskor pedig szegényesnek tűnt. A 20. század első felében kiteljesedő magyaros ruhamozgalom hatására az otthoni öltözék kellékeként a papucs egyre népszerűbbé vált úri, polgári körökben is – részletezte közleményében Szögi Csaba, a Szegedi Papucsért Alapítvány elnöke.

A szegedi papucs viselésének és készítésének élő hagyománya 2018-ban került fel az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére.

Ifjú győztes

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Szegedi Papucsért Alapítvány 2019-ben írt ki először pályázatot a szegedi papucs újragondolására negyven év alatti formatervező művészeknek és hagyományőrző kézműveseknek. A két évvel ezelőtti pályázatra összesen 33 pályamű érkezett, a hagyományos kategória első helyét a 15 éves Kovács-Csizmadia Márton újragondolt, teljes egészében bőrből készült szegedi papucsa nyerte, háromdimenziós, bőr virágdíszítésekkel.

A lábbeli 2018-ban került fel az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére.
Archív fotó: Frank Yvette

A formatervezők kategóriájába a legkülönfélébb színes és látványos megoldások érkeztek be, a zsűri Bognár Angéla, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatójának pályamunkáját ítélte a legjobbnak, a fiatal tervező az eredeti papucsokból inspirálódva rögzíthető és levehető pomponokkal egy személyre szabható papucsot tervezett.

Pénzjutalom

A napokban kiírt pályázatra bárki nevezhet. A jelentkezőknek minimum négy innovatív tervvariációt kell készíteniük, amelyeken a legendás bársonyfejű, hímzett lábbeli jellegzetes karakterjegyei megjelennek. A felhasznált anyagokra vagy a technológiára vonatkozóan nincs megkötés, a lényeg, hogy a mai kor elvárásainak megfelelő, hordható és esztétikus szegedi papucs szülessen.

A pályázatra a tervek mellett egy darab vagy egy pár prototípust is el kell készíteni.

A terveket május 25-ig várják a pályázat kiírói. Az első három helyezett pénzjutalomban részesül, az első díj kétszázezer forint. A díjátadást a tervek szerint június 26-án, a Szegedi Papucs Napján tartják majd a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában, ahol a díjat nyert, valamint a zsűri által kiválasztott alkotásokat ki is állítják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában