SEGÍTSÉGET KAPHATNAK A FELÚJÍTÁSHOZ

2021.04.05. 17:20

A bajelhárító, oltalmazó napsugaras házak sorsa Kisteleken

Szeged ismert és híres „istenszömös”, napsugaras házairól, ennek dacára nem mindenki és nem egyformán vigyáz a népi építészet értékes emlékeire. Hasonlót állapíthattunk meg Kisteleken is, ahol rossz állapotú épületre is bukkantunk, olyanra is, amelyikről már eltűntek a napsugarak, illetve olyanra, melynek sorsa jobbra fordulhat, aki meg akarja venni, azt tervezi, rendbe hozza.

Imre Péter

A Petőfi utca 15. szám alatti ház valószínűleg Kistelek legöregebb napsugaras háza. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

Több mint 1 éve tudósítok a kisteleki járásból, ezalatt már számos alkalommal megfordultam a járási székhelyen, sokat sétáltam utcáin, és feltűntek a lakhelyemről, Szegedről ismert napsugaras vagy istenszömös házak. Otthon éreztem magam. Úgy döntöttem, az interneten talált címlista alapján felkeresek párat, beszélek a lakókkal, szomszédokkal – megnézem a városnak ezt az arcát.

A Petőfi utca 15. szám alatti ház valószínűleg Kistelek legöregebb napsugaras háza.
Fotó: Frank Yvette

A legrégebbi

– Ez a napsugaras ház a legrégebbi Kisteleken, legalább 150 éves – mondta Szentjobbi Endréné Gárgyán Rozália, miközben bezárta a Petőfi utca 15. szám alatti ingatlanban működő üzlet ajtaját. Majd 30 éve, 1993-ban vásárolták, és akkor találkoztak azzal a 98 év körüli nénivel – úgy tudják: az eredeti tulajdonos testvére volt –, aki a hátsó kis házban született, és emlékezni, nosztalgiázni ment el egykori otthonához.

– Amennyire tudtunk, vigyáztunk rá, és most eladjuk. Jó kezekbe kerül: az érdeklődő vevő direkt napsugaras és vert falú házat keresett. Úgy tervezi, helyre állítja eredeti állapotába, akkori valóságába. Drukkolunk, hogy sikerüljön, szép kezdeményezés és vállalkozás – vélekedett Rozália.

A Petőfi utcában van még egy napsugaras épület, Gyifkó Zsolt szíjgyártó építette 2004-ben, tetszik neki a régi magyar, az ősidőkre utaló motívum, ezért alkalmazta háza oromzatán.

Eredet

A szegedi nagy tájba illeszkedő Kistelek népi építészetének is jellegzetességei a napsugaras házak. Díszítésük a parasztházak utcára néző végén, oromfalán látható „napsugár” vagy „istenszöm”. A padláslyuk a szem, abból áradnak háromszögben a sugarak. Sárga alapon barna a sugár, világoskéken sötétkék, és egykor szinte minden házon kifestették két- vagy háromszínűre. Mára ez lekopott, illetve a sárgának és a barnának valamilyen árnyalatára festik, míg a 2000 után épülteknél csak pácolják – olvasható ismertető Kistelek honlapján.

A motívumot régebben a pogány magyarság naptiszteletére vezették vissza, de a mai kutatások szerint eredete a kultikus templomi művészetben gyökerezik,

mely az archaikus napszimbólumot szakrális jelképei közé emelte. A katolikus és a református egyház is a Szentháromság titkát a három isteni személynek megfelelően háromszöggel ábrázolta, ábrázolja, közepén sugárzó szemmel, amely a mindent látó Istent jelképezi. A „minta” megjelent a szegedi templomokon, házakon és a polgári házak kapuin, vasrácsozatán, szárazbejáróin is.

Az épületeken nemcsak díszítésként szerepel az istenszöm, hanem bajelhárító, oltalmazó funkciója is volt. Idővel ez feledésbe merült, de díszítésként – mint írtuk – ma is előfordul egy-egy hagyományt őrző háztulajdonosnál.

Napsugaras ház a Jókai utcában. Fotó: Frank Yvette

Segít a Teleki László Alapítvány

Napsugaras sétámat a Jókai, korábban Malom utcában folytattam. A névváltozást Vass Rozália, vagy ahogy Kisteleken mindenki ismeri, Rózsa árulta el, aki családjával egy felújított istenszömös ingatlanban lakik. Velük szemben, a 15. szám alatt áll egy házmatuzsálem – hírek szerint a 2. legrégebbi oromdíszes, napsugaras –, mely elhagyatott, elhanyagolt, szinte mindenütt pókhálós, egyre rosszabb állagú lesz, lakója – úgy tudjuk – egy ideje már a Napsugár Otthonban él.

– Az utcánkon kis szakaszon a házsor és egyes részen, ahol elhajlik az utca, a vonalvezetése is helyi védettséget élvez.

A régi Kisteleket idézi, abból a korból származik – közölte Rózsa. Házukat az országos népi építészeti programban, az eredeti, a korábbi tervek szerint a Teleki László Alapítvány támogatásával hozták rendbe, újították fel. Ez a pályázati lehetőség mindenkinek rendelkezésre áll, aki szeretne megmenteni egy építészeti értéket.

Eltűnt a napsugár

A következő állomásnál, a Jókai utca 52-nél hiába kerestem a napsugaras, istenszömös díszítést – nem találtam, mert valószínűleg eltüntették. Pedig a ház a hagyományos csapott tetős kivitelben épült, ami általában a régebbiekre jellemző. Mégis elbizonytalanodtam. Rossz helyen járok?

– Nem emlékszem pontosan – mondta a szembe szomszéd, a 79 éves Jójárt Lajos –, az viszont biztos, hogy a kosszarv már nincs a tetőn, a korábbi tulajdonosa, Csurgó Miska ugyanis juhász volt. Hozzátette: Kistelek legöregebb házai közé tartozik, mikor épült az akkori falu szélén állt, vagyis elképzelhető, hogy eredetileg napsugaras volt.

Pár helyre még bekopogtattam, becsöngettem, kutatva a hiányzó napsugarak után. A közeli utcácskában Erzsébet közölte: rokonai, például édesanyja keresztszülei – de mások is, percekig sorolta a neveket – is éltek benne, és biztosra veszi, egykor ott volt oromzatán a jellegzetes díszítés.

A Zrínyi utcai ház tulajdonosa minden megtesz azért, hogy megmaradjon az épület.
Fotó: Karnok Csaba

Felújítaná, de…

– Igyekeztem vigyázni a napsugaras oromzatra, de a felújítására nincs pénzem, 18 esztendeje egyedül élek – közölte a Zrínyi utca 17. lakója, Varga Jánosné Erzsébet, aki 44 éve vásárolta családjával a vert falú ingatlant.

Tetszik neki a motívum, sajnálná, ha teljesen tönkremenne. Elárulta: korábban megkérdezte egyik ismerősét, mennyiért hozná rendbe. 200 ezer forintért – kapta a választ. Abban maradtunk: megpróbálunk segíteni, kapcsolatot keresve az említett Teleki László Alapítványhoz. Hátha megmenekülhet egy – esetleg a Jókai utca 15. szám alattival kettő – építészeti emlék, kincset érő napsugaras ház.

Hol találhatók?

A kisteleki napsugaras házakról két címlista van. Az első a Wikipédia-ismertetőben található. (már csak 11 épület áll, jegyzik meg): Bocskai utca 18., Hunyadi utca 4., Jókai utca 15. és 52., Kisteleki Ede utca 32., Molnár János utca 9., Petőfi utca 15., Rákóczi utca 14., Víg utca 25., Zrínyi utca 17. és 33/b. A most megjelent turisztikai kiadványban ezeket találjuk: Jókai utca 15. és 16., Víg utca 15., Kisteleki Ede utca 32., Zrínyi utca 17., Hunyadi utca 15., Petőfi utca 15., Rákóczi utca 14., Molnár János utca 9. és a Mentőállomás, a Kossuth utca 17. szám alatt. A következő címek közösek: Jókai utca 15., Kisteleki Ede utca 32., Molnár János. utca 9., Petőfi utca 15., Rákóczi utca 14. és Zrínyi utca 17.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában