A biztonság a legfőbb vezérelv

2021.05.04. 19:00

A nyitás mindenekelőtt az intenzívebb házon belüli munkát jelenti a szegedi színházban

A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójánál érdeklődtünk, mire számíthat a teátrum közönsége a kulturális intézmények zárvatartására vonatkozó korlátozás feloldását követően. Barnák László elmondta, továbbra is az óvatosság és a biztonság marad a társulat legfőbb vezérelve.

Koós Kata

A zárvatartás alatt elkészült produkciók bemutatását a következő évadra tervezik. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

A négymillió fős átoltottság el­­érésével egy időben a kulturális intézmények kényszerű zárvatartására vonatkozó korlátozást feloldották.

Keserédes reakció

Barnák László igazgató la­punknak elmondta: vegyes ér­­zelmekkel fogadta a hírt.

– A színházi maszkokhoz hasonlóan egyszerre sírunk és nevetünk. Örvendetes egyfelől, hogy ismét lehetőségünk van találkozni a közönséggel. Ugyanakkor igen váratlanul ért e korábban fokozatosnak hirdetett nyitási lehetőség. No­vemberben lezártuk az összes jegy visszaváltását, nem hirdettünk bérletes előadásokat sem, úgyhogy most a nulláról kell felépíteni minden elő­adást. Ha meghirdetünk egy produkciót, három-négy hét szükséges, hogy el tudjanak fogyni a jegyek. Ráadásul, mivel a fokozatos nyitásra számítottunk, beütemeztünk felújítási munkálatokat is. Mindennek fejébe nyakunkon az évad vége – fejtette ki, majd hozzátette: minden nehézség ellenére azonban természetesen szeretnének találkozni a nézőkkel.

– A nyitást előreláthatóan a Szegedi Szimfonikus Zenekar elmaradt előadásainak pótlásával fogjuk indítani, ugyanakkor e lehetőség számunkra mindenekelőtt az intenzívebb házon belüli munkát jelenti, hiszen javában zajlanak a Barabbás rádiójáték felvételi munkálatai. Emellett Szilágyi Annamária rendezésében felolvasószínházi előadással is készülünk május végére

– részletezte.

Felelősségteljes döntés

A kényszerű zárvatartás időszaka alatt sem állt meg a munka a teátrumban. Több produkció – például A padlás, a 39 lépcsőfok és a Black Comedy – készült el, ám ezek bemutatását a következő évad­­ra tervezik.

A zárvatartás alatt elkészült produkciók bemutatását a következő évadra tervezik. Fotó: Frank Yvette

– A döntés az intézményvezetők kezében van, és azt gondolom, a járvány még nem került olyan stádiumba, amelyben nagyon biztonságos működésről lehetne beszélni. A társulat átoltottságának mértéke viszonylag nagy, ám zömmel még csak az első oltást kapták meg a munkatársak, ami még nem jelent teljes védettséget. Márpedig nálunk az előadások során óhatatlan, hogy kö­­zel kerüljenek egymáshoz a kollégák. Mindez óvatosságra int, továbbra is a biztonság a legfőbb vezérelvünk – mondta.

Legfőbb feladat

Május 1-től a Szegedi Szabadtéri Játékok teljesen egybeolvadt a Szegedi Nemzeti Színházzal. A direktor a jelenlegi legfontosabb feladatként a nyári játékok előkészítését je­lölte meg.

– A jelenlegi szabályozásnak mindössze egyetlen pontja van, amely még ütközik a Szabadtéri Játékok megrendezésének lehetőségével. Mégpedig a kijárási tilalom határideje. Bízunk azonban abban, hogy mire eljön az idő, ez az akadály is elgördül a játékok elől, és mind a Dóm téren, mind az Újszegedi Szabadtéri Színpadon meg tudjuk tartani a produkciókat – közölte.

A REÖK a tervek szerint má­­jus második hetében nyitja meg kapuit, Nagy Gábor Munkácsy-díjas festőművész életmű-kiállításával várják a képzőművészetek rajongóit.

Már csak a kijárási tilalom határideje ütközik a Szabadtéri Játékok megrendezésének lehetőségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában