Ajándék előadás a közönségnek

2021.05.27. 19:59

Az eprésző kislány című komédiával gördül fel a függöny Szegeden, a Kisszínházban – Galéria

Varsányi Anna, a Szegedi Nemzeti Színház dramaturgjának komédiáját Szilágyi Annamária rendezésében láthatja a nagyérdemű ma és holnap a Kisszínházban. Az eprésző kislány című felolvasószínházi produkciót az újranyitást ünnepelvén ingyenesen tekinthetik meg a regisztrált nézők.

Koós Kata

Az előadás korántsem csupán kacagtató jelenetek bohókás füzére, komoly üzenetet is rejt. Fotó: Frank Yvette

A Szegedi Nemzeti Színház dramaturgja és színésznője együttműködésének gyökerei 2015-ig nyúlnak vissza, mikor megalapították az A&A produkciót. Első alkalommal Thúróczy Katalin Pastorale című vígjátékát vitték színre, abban az elő­adásban Szilágyi Annamária rendezőként debütált. Legutóbb két éve Varsányi Anna A bugaci határon című groteszk közmunkarevüjével kacagtatták meg a közönséget. A szegedi teátrum népszerű színésznője elmondta, szerinte Varsányi Anna műveinek különleges erejét és báját mindenekelőtt az egyedi világlátás és a kiváló humor adja.

Magyar virtus

A történet a rendszerváltás után, 1991-ben egy kis, magyar faluban játszódik, ahol a színjátszó kör az éves falunapi elő­adásra készül.

– Belelátunk a falu életébe, ahol a tanácselnök maradt a polgármester, tehát évtizedek óta ő irányít, mindenki sorsa és boldogsága az ő kezében van. Éppen ezért a történet során fel-feltörnek különféle konfliktusok és sérelmek, bizonyos pillanatokban a kés szinte megáll a levegőben. Ám jó magyar módra isznak egy pálinkát, elénekelnek egy magyar nótát és haladnak tovább, mondván, hogy nem kell mindent olyan komolyan venni

– részletezte Szilágyi Annamária. A polgármester a falunapi produkció szereposztásába is beleszól korántsem szakmai szempontok alapján. Így kapja például a címszerepet az oroszból némettanárrá képzett Ildikó, akinek a férje szerzi be a falu­vezetőnek az import, felnőtteknek szóló kazettákat.

Mögöttes tartalom

A darab azonban korántsem csupán kacagtató jelenetek bohókás füzére, mélyén fontos üzenetet rejt.

– Anna darabjai nem egyszerű bohózatok, valóban emberi sorsok jelennek meg bennük. E darab a gyarlóságunknak állít görbe tükröt. Hogy mennyivel jobb lenne, ha kiállnánk bizonyos ügyek mellett és nem a szőnyeg alá söpörnénk azokat. Ha már a felszínre kerül egy probléma, akkor arról beszéljünk és oldjuk meg

– magyarázta a rendező.

Kulisszatitkok

Az előadást ma és holnap 19 órától ingyenesen tekinthetik meg a regisztrált nézők. Jegyeket igényelni az [email protected] e-mail-címre küldött levélben lehet, melyben fel kell tüntetni a választott előadásnapot. Az előadások a jelenleg érvényben lévő jogszabályok betartásával, védettségi igazolvánnyal látogathatók.

– Eredetileg online produkciót terveztünk, de Barnák László főigazgató a nyitási lehetőség után úgy döntött, hogy ajándékként, élőben örvendeztessük meg az előadással a közönséget a hosszú bezártság után

– mondta Szilágyi Annamária. A produkciót azonban virtuális extrákkal is ellátták az alkotók. A színház videócsatornáján ugyanis kis videók formájában engedtek bepillantást az érdeklődőknek a kulisszatitkokba: a produkció születésébe és a háttérmunkások tevékenységébe.

– Nagyon sok ember összetett munkája egy-egy produkció létrejötte. A végén a színészt tapsolják, de mögötte rengetegen állnak, akik szerintem nagyon megérdemlik, hogy megismerjék őket a nézők

– közölte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában