Szeged

2021.05.22. 16:50

Járd be a most megnyílt Nyári Tárlatot digitálisan!

A hazai kortárs képzőművészet legmeghatározóbb alakjainak műveivel nyílt meg szombat délután a negyvenegyedik Nyári Tárlat a Reök Palotában.

K. A. R.

20210130 Szeged REÖK palota fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

A szegedi nyár egyik legfontosabb eseményére idén 950 mű érkezett, ezek közül választotta ki a szakmai zsűri a most kiállított több mint 150 alkotást.

Ezeket a virtuális térben, a www.nyaritarlat.reok.hu oldalon lehet megtekinteni.

Barnák László igazgató az online megnyitón elmondta, tavaly a járványhelyzet miatt a Táblaképfestészeti Biennálé is a virtuális térben zajlott, akkor 18 országból érkeztek látogatók az online tárlatra. A tavalyi siker után döntöttek úgy, hogy az idei Nyári Tárlatot is a virtuális térbe viszik. Hozzátette, de nemcsak emiatt különleges az idei kiállítás, hanem azért is, mert rekordszámú pályamű érkezett hozzájuk.

A tárlat anyaga az elmúlt 1-1,5 évben készült, vagyis a karanténban alkották meg a festők, grafikusok és szobrászok. Az eseményen Nátyi Róbert művészettörténész arról beszélt, hogy az 1960-as években, amikor a város vezetői elhatározták, hogy megszervezik a szegedi nyári tárlatot, akkor még nem gondolhatták, hogy a későbbi utódok a számítógép képernyőjén nézik majd a műveket.

Kiemelte, a kiállítási anyagban minden benne van, ami a mai magyar kortárs művészetet jellemzi, emellett a képek, grafikák és plasztikák szembesítik a látogatókat a magyar valósággal, a társadalmi kérdésekkel, a szociológiai problémákkal, valamint az esztétikai kérdésekkel is. Megjegyezte, mindig is az volt a cél, hogy magas szellemi mondanivalója legyen a bemutatott műveknek. Hangsúlyozta, a Nyári Tárlat, mely több hónapon keresztül lesz látható, az ország egyik legfontosabb képzőművészeti seregszemléje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában