Fényfestéssel színezik a dómot a szimfonikusok Ajándékkoncertjén

2021.06.24. 12:56

Orosz dallamok szállnak

Csajkovszkij, Muszorgszkij és Glinka dallamai csendülnek fel ma este a Dóm téren, a Szegedi Szabadtéri Játékok nyitóestjén. Az Ajándékkoncertet a hagyományokhoz híven a Szegedi Szimfonikus Zenekar előadásában tekintheti meg a közönség, újdonságként a muzsikák hangulatához illő fényfestéssel díszítik a fogadalmi templom homlokzatát.

Koós Kata

20210622 Szeged Gyüdi Sándor a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Forrás: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója elmondta, idén a szokottnál is nagyobb örömmel és lelkesedéssel készültek a zenészek az Ajándékkoncertre, mely 2003 óta a Szegedi Szabadtéri Játékok elmaradhatatlan produkciója.

– Az Ajándékkoncert minden évben kiemelt izgalommal jár, hiszen hazánkban ez az a koncert, ahol egyszerre a legtöbb ember hallgat élőben komolyzenét. Szerencsére tavaly adódott egy kis időablak, így a hagyomány nem szakadt meg, ám a nagy nézőtér nem épülhetett fel. Két alkalommal ezer-ezer ember előtt játszhattunk. Örülünk, hogy most az eredeti formában, ismét négyezer néző előtt léphetünk színpadra – mondta.

Hangulatok kavalkádja

Az igazgató kifejtette, a műsor összeállítása során az egyik fő szempontja az volt, hogy a dallamok könnyen ébresszenek asszociációkat a közönségben. A repertoár a hangulatok és érzelmek sokszínű kavalkádját vonultatja fel.

A nyitódarab Glinka Ruszlán és Ludmilla című, Puskin epikus költeménye ihlette operájának nyitánya. – A sistergő, virtuóz, nagyon hangsúlyos kezdéssel annak az örömünknek adunk hangot, hogy végre újra együtt lehetünk – közölte lelkesen. Ezt követi Muszorgszkij Éj a kopár hegyen című szimfonikus költeménye, melyben egy boszorkányszombat sejtelmes, baljós, sötét titkokat rejtő, népi mondavilágot idéző dallamvilága elevenedik meg. Majd Csajkovszkij Rómeó és Júlia nyitányfantáziá­ját hallhatja a közönség, mely során szomorúság, feszültség, harc, ifjonti hév, halál, diadal és a mindezen hangulati kavalkádot mozgató szerelem dallamai töltik be a Dóm teret. A koncert Muszorgszkij–Ravel Egy kiállítás képei című, élénk asszociációkat ébresztő darabjával zárul.

Fénnyel színezve

Az idei produkció különlegessége, hogy a mórahalmi Kolo Kulturális Központ, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar és a Szegedi Szabadtéri Játékok összefogásával elindított Hármashangzat Freskó Program keretében a koncert ideje alatt fényfestéssel díszítik a fogadalmi templom homlokzatát. – A darabok hangulatához illő fényjátékot vetítenek a fogadalmi templomra, mely még inkább emeli majd az est fényét – közölte Gyüdi Sándor.

A műsor megy tovább

A zenekar-igazgató arról is beszélt lapunknak, hogy az Ajándékkoncert után sem vonulnak pihenni a zenészek. A zenekart legközelebb július 23-án és 24-én az újszegedi szabadtéri színpadon láthatja a közönség, ahol a Szöktetés a szerájból című operaproduk­cióban közreműködnek.

Ezt követően, július 27-én a szimfonikusok három kamaraegyüttese is fellép a szegedi Városháza udvarán a Muzsikáló Udvar programsorozat keretében. Majd a teljes zenekar augusztus 20-án Hódmezővásárhelyen muzsikál, továbbá augusztus 27-én a Szarvasi Vízi Színpadon, 31-én Temesváron, szeptember 13-án pedig Kecskeméten csendül fel az Ajándékkoncert orosz programja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában