Szeged

2021.06.26. 20:00

Sisi kiállítás nyílt a múzeumban – Galéria

A Magyar Nemzeti Múzeum kétségkívül páratlan Sisi-gyűjteményét lehet megnézni szombattól Szegeden a Móra Ferenc Múzeumban. A kiállítás legkülönlegesebb darabja az a ruhaderék, amelyet Erzsébet királyné 1898-ban Genfben viselt, amikor egy késszúrással halálosan megsebesítették.

Suki Zoltán

Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

Végre meg lehet nézni Szegeden a Magyar Nemzeti Múzeum több mint harminc darabból álló Sissi-gyűjteményét. A kiállítást szombaton nyitották meg a Móra Ferenc Múzemban. A gyűjtemény annyira értékes, hogy állig felfegyverzett rendőrök kísérték Szegedre a szállító kamionokat. Ez nem is csoda, hiszen látható például az a ruhaderék, amit Erzsébet királyné 1898-ban Genfben viselt, amikor támadója egy késszúrással halálosan megsebesítette. Ezen kívül a királyné több személyes használati tárgya érkezett a szegedi múzeumba. Vannak ruhák, legyezők, poharak és étkészlet is.

A több ezer darabos étkészlet esetében is, amely Herenden, az ottani porcelángyárban készült valamikor az 1870-es évek elején. Egyébként Szegeden is őriznek Sissivel kapcsolatos tárgyakat, amikkel kiegészítik a tárlatot.

A kiállítás legutóbb egyébként Kínában járt.

A látogatók az eredeti, Sisihez köthető műtárgyak segítségével ismerhetik meg a magyarok királynéje, Erzsébet izgalmas, szenvedélyes és egyben tragikus életét. Külön blokkok szólnak a Sisi elleni merényletről; a gyönyörű királyné titokzatos arcáról; a kedvteléseiről, a sportszokásairól, magyarországi kedvelt tartózkodási helyeiről; az impozáns 1867-es koronázási szertartásról, az Erzsébethez közel álló személyekről, barátairól, közöttük a legendás Andrássy Gyuláról is.

Sisi királyné bajor hercegnő, Ferenc József császárral kötött házassága révén lett osztrák császárné, és magyar királyné1854-től 1898-as haláláig. Genfben egy olasz anarchista, Luigi Lucheni halálosan megsebesítette, majd nem sokkal a merényletet követően elhunyt. Nyughelye ma is Bécsben, a kapucinusok császári kriptájában található.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában