Kiállításon mutatják meg munkáikat

2021.07.15. 16:57

A beton járdán túl: ismét Vásárhelyen kísérleteznek a művészek – Galéria

Tartós és sokoldalú anyaggal kísérleteznek ismét a vásárhelyi beton szimpóziumra meghívott alkotók. Július 23-án, pénteken bemutatják ismét a Csomiép Kft-nél készített, részben köztéri használatra szánt műveiket.  

T. Sz.

Egy hét múlva már az idei beton-alkotásokat is mustrálhatja közönsége a Nemzetközi Kerámia Központ udvarán. Fotó: Tábori Szilvia

Konkrét tematika nélkül rendezik meg idén a Hódmezővásárhelyi Kísérleti Beton Szimpóziumot, ami így teljes alkotói szabadságot ad a meghívott művészeknek. A különleges alkotói programot hat évvel ezelőtt Mészáros Antal, a Csomiép Kft. tavaly elhunyt vezérigazgatója indította el, mindvégig küldetésének érezte, hogy alkotói háttérrel, anyaggal és technikai eszközökkel járuljon hozzá a munkákhoz.

Az egykori vállalatvezető külföldi útjain találkozott használati tárgyak alapanyagaként a betonnal. A hazahozott élmények hatására, kíváncsiságával kezdődött Vásárhelyen a kísérleti szimpózium. A vállalatot jelenleg irányító fia, ifjabb Mészáros Antal követi édesapja nyomdokait, támogatásával a hatodik szimpózium a hét elején startolt.

A művészek többsége már kész zsalu formával, a majdani alkotások előre legyártott keretével érkezik. A Csomiép területén dolgoznak, az elkészült alkotásokat a július 23-án, következő pénteken alkalmi kiállításon mutatják be a Nemzetközi Kerámia Központban. Az intézmény különleges kertjében már ott sorakoznak a korábbi munkák.

Pannonhalmi Zsuzsa, Ferenczy Noémi díjas érdemes művész, a Nemzetközi Kerámia Központ vezetője a Csomiép Kft. vezetőjével és művésztársaival közösen álmodta meg a szimpóziumot. Úgy fogalmazott: a szívügye ez a kitűnő, tartós, számtalan művészeti elképzeléshez jól alkalmazható anyag. Küzdelmes ugyan a formázása, de kísérletezéssel, technikai felkészültséggel könnyedén alakítható, miközben megőrzi tartósságát. Szeretné, ráirányítani a figyelmet a sokoldalú és tartós anyag, a beton köztéri használatára.

Résztvevő művészek: Csala Zsuzsa, Haber Szilvia, Kerezsi Gyöngyi, Kiszely Mária keramikus művészek, Kiszely Mária belsőépítész, Kovács Szabolcs Gergő üvegtervező, Molnárné Kőfalvi Ágnes, illetve Molnár Imre építész, valamint Pannonhalmi Zsuzsa keramikus művész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában