Az ihlető Tisza hullámai ringatták örök álomba a tápéi festőművészt

2021.07.13. 07:09

Éppen 100 éve oltották ki Heller Ödön életét

Heller Ödön gyilkosainak személyére máig sem derült fény és vélhetően már nem is fog. Miután holttestét megtalálták a Tiszában, volt modelljét és annak családtagjait gyanúsították ártatlanul. A festőművészt éppen száz éve lőtték le, miközben Tápéról szegedi törzshelyére igyekezett kerékpárján.

Koós Kata

Apró Ferenc, szegedi helytörténész évtizedek óta kutatja a tápai festőművész munkásságát. Fotó: Török János

Fotó: Török János

Bár 1878. november 21-én Budapesten látta meg a napvilágot, az elemi iskolát már Szegeden járta Heller Ödön festőművész. A kereskedelmi érettségit követően egy biztosítótársaságnál kapott hivatalnoki állását hátrahagyva, a szíve szavára hallgatva egy életre elkötelezte magát a képzőművészet mellett. Budapesten, később Münchenben és Párizsban tanult. 1908-ban telepedett le végleg Szegeden.

„Bolondkerékön”

– Sok más piktorhoz hasonlóan Hellert is magával ragadta Tápé hangulata. Székelykapus tanyát építtetett a Szomolya dűlőben. Egész nap festett, délutánonként kerékpáron járt be Szegedre. A falubeliek abban az időben még nem láttak biciklit, ezért úgy mondták, hogy „mögy a festő a bolondkerékön” – mesélte Apró Ferenc, szegedi várostörténész, aki évtizedek óta kutatja Heller munkásságát. A napokban jelent meg Festők Tápén címmel új kötete. Az album első fejezetében sorra vette a Tápéról festményt készített alkotókat, majd 10-10 egész oldalas képpel színesítve egy-egy fejezetet szánt Heller Ödön és Nyilasy Sándor munkásságának.

Apró Ferenc, szegedi helytörténész évtizedek óta kutatja a tápai festőművész munkásságát. Fotó: Török János

– Heller törzshelye Szegeden az Európa Szálló kávéháza volt a Klauzál téren, ott töltötte a délutánokat a dupla cukros teáját kavargatva mások mellett legjobb barátja, Juhász Gyula és Király-König Péter társaságában – folytatta Apró Ferenc, akinek kutatásai alapján a festőművész kedves, szerény, alacsony, vékony, zeneszerető, cvikkeres férfi volt.

Nem adta alább

Az alföldi festészet egyik legjelentősebb alakjaként tartja számon Heller Ödönt a képzőművészeti kánon. – Jobbnak és jelentősebbnek tartom Nyilasynál, mert míg Nyilasy a megrendelői igényeknek engedve felhígította művészetét, Heller soha nem volt hajlandó ilyen kompromisszumra, csak komoly, kiérlelt, alapos, gondos munkákat adott ki a kezéből – mondta el Apró Ferenc, majd hozzátette, Juhász Gyula egykor úgy nyilatkozott Heller Ödönről, mint aki egész életében gondban volt, hogy megfelel-e annak a színvonalnak, melyet egy festőművésztől elvárnak.

Ismeretlen tettesek

A festőművész holttestére 1921. július 16-án talált rá egy halász a Tiszán, a tápai komptól száz lépésre. Fején két lőtt golyónyom volt. A hatóság őrizetbe vette Heller hajdani modelljét, Bodóné Török Vicát, öccsét, Török Mihályt és férjét, Bodó Antalt. Azzal gyanúsították őket, hogy sértettségből ölték meg a festőt. – Heller gyengéd érzelmeket táplált Török Vica iránt, a falu szájára vette őket – magyarázta Apró Ferenc. Kiderült azonban, hogy a három vádlott ártatlan.

Egy tápai mezőőr tanúsága szerint a gyilkosságot fehér tisztek követték el politikai indíttatásból. Heller ugyanis a védelem tanúja lett volna egy bűnperben, melyet a katonai ügyészség indított Tabódy Zsolt ezredes és Dettre Béla százados ellen. A per tárgya a két tisztnek az 1919-es szegedi proletárdiktatúrában játszott szerepe volt. – A mezőőr elmondása szerint július 13-án délután Heller éppen szokásos útján haladt be Szegedre. A fehér tisztek kutyákat uszítottak rá, leesett kerékpárjáról, lelőtték, majd bedobták a Tiszába – mondta el a várostörténész. – Az elkövetők személyére nem derült fény – tette hozzá.

A tragédia megihlette Móra Ferencet, a haláleset kapcsán írta A festő halála című regényét. Heller Ödönt a szegedi Izraelita temetőben helyezték örök nyugalomra, Löw Immánuel főrabbi és Juhász Gyula búcsúztatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában