Helyi kultúra

2021.07.28. 18:35

Falumúzeumot hoztak létre Klárafalván – Fotók

Sokan szívügyüknek tekintik a helyi értékek sorsát Klárafalván. A helyi értéktárbizottság támogatásával falumúzeumot rendezett be egy helyi gyűjtő. Törteli Tímea lajstromba veszi, rendszerezi és kiállítja a lakosok adományait.

Tóth A. Péter

A mívesen megfaragott mángorló egy klárafalvi menyasszony esküvői ajándéka volt. fotó: Tóth A. Péter

– Minden álmom az volt, hogy összeszedjem a helyi értékeket. Fontos, hogy ki tudjuk állítani a tárgyakat és a töredékeket. Az eredeti szakmám szűcs, de régóta érdekelnek a történelemmel és a helytörténettel kapcsolatos dolgok, ez a kiállítás a gyermekem, szívvel lélekkel ezen dolgozom

– mondta lapunknak Törteli Tímea, aki négy éve költözött Klárafalvára.

A község önkormányzata a régi iskola épületét ajánlotta fel a helyi értékmentőknek, akik hamar birtokba vették a patinás épületet. Minden korosztályt megérint a helytörténeti kiállítás, iskolások is szép számmal érkeztek a falumúzeumba. Beszédes tárgyakat gyűjtöttek össze, mángorlók, vesszőből fonott kasok és szalmakosarak mellett különleges régiségek sorakoznak a polcokon. Amit Tímeának behoznak a lakók, azt leltárba veszi, kiállítja. Az értékmentők a jövőben szeretnének bemutató céllal egy régészeti feltárási helyet és egy kisebb, halászati kiállítást berendezni az udvarban.

– Asztalos, fodrász, kosárfonó, halász, teknőkaparó tárgyai érkeztek hozzánk, ezek jellemzők a falura, korábban sokféle mesterséget űztek az itt élők. Molnár József professzor úr csendes támogatónk, nagyon szereti a régi dolgokat, sokat segít. Ő adott először komoly mennyiségű anyagot, ehhez érkeztek és érkeznek a lakók felajánlásai – fűzte hozzá Tímea.

A klárafalvi települési értéktárbizottság idén februárban alakult, tagjai Tímeával együtt gondozzák a helyi értékeket.

– A Móra Ferenc Múzeum régészeti osztályától engedélyt kaptunk, ennek birtokában könnyebb lesz a gyűjtemény darabjait megőrizni. Ez számunkra is egy misszió, amit önkéntesen, lelkesen és örömmel végzünk. Büszkék vagyunk a községünkre, és hogy bemutathatjuk ezeket a kincseket – hangsúlyozta Hunyadi-Huszta Brigitta, az értéktárbizottság elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában