Érdekes plakátra bukkantunk

2021.08.31. 16:37

Alsóváros a Klauzál téren

Farkas Judit

A Fekete Mária plakátja. Nemcsak a dóm, hanem az alsóvárosi templom is a Klauzál térre költözött. Fotó: Farkas Judit

Fotó: Farkas Judit

Augusztus közepén írta meg a Délmagyarország, hogy kiállítás nyílik a Szegedi Szabadtéri Játékok 90 évének plakátjaiból a Klauzál téren. Ezért nem lepődtünk meg, amikor viszontláttuk a téren a dómot számos színben és verzióban, a stilizálttól a kidolgozottig. Azon a plakáton viszont megakadt a szemünk, aminek hátterében az alsóvárosi templom látható. Előtérben Mária gyermekével, a darab címe is Fekete Mária volt, amit beharangozott.

1937-ben vitték színre a szegedi író, Berczeli A. Károly Fekete Mária című játékát augusztus 4-én. Táray Ferenc rendezte, Antos Kálmán írta egyházi és népzenei elemeket ötvöző kísérőzenéjét.

A plakát érdekessége, hogy mintha az alsóvárosi templom három Máriáját gyúrták volna össze a Madonna-alakban. Szí­­nében a Fekete Mária-kegyképre emlékeztet, amit a nép Szerecsön Máriának hívott. A holdsarló és az alakok körvonala a főoltár Napbaöltözött Máriájának sajátja. A pozíció pedig a harmadik Madonnáé, a templom bejárata előtti szoboré. A Segítő Mária és szülei, Szent Anna és Szent Joachim szobra, ahogy lapunk korábban megírta, 1708-ban már ott állt a Mátyás téri templom előtti téren. A barokk szoborcsoportot az államosításkor elűzött szerzetesek ásták el 1950-ben, darabjai 1992-ben kerültek elő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában