igazi vásári bábjáték várja a nézőket

2021.08.19. 16:13

Betyárvilág lesz az IH Rendezvényközpontban

Mit jelent a betyárbecsület, és milyen volt a betyárvilágban élni? – ezekre kapnak választ azok a gyerekek és felnőttek, akik megtekintik szombaton 17 órától a Kövér Béla Bábszínház történtét az IH Rendezvényközpontban.

K. A. R.

Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

A Betyárvilág című előadáson a kikiáltó tíz kép segítségével elmeséli Rózsa Sándor életútját, amikor megjelenik Girgácz Lacku és Mátyás holló, Sándor gyermekkori barátai. Ezzel indul a vásári bábjáték, amely Sándorék gyermekkorát eleveníti meg, bemutatja a Peti pandúrral és Langalétra kapitánnyal való vetélkedésüket, melynek során Gyémánt Fáni is társuknak szegődik.

Igazi vásári bábjátékot mutatnak be szombaton. Fotó: Frank Yvette

Így a sokszor kacagtató, de elgondolkodtató előadás végére a nézők megértik, hogy miért is volt érdemes betyárnak állni. A történetet Szász Ilona írta, a tervezésről Majoros Gyula gondoskodott, a rendező pedig Kovács Géza.

A produkció kapcsán Kiss Ágnes, a bábszínház igazgatója elmondta, fontosnak tartották, hogy mindenképp legyen olyan olyan vásári kesztyűs előadásuk, amelynek a technikája hagyományos kesztyűs, bárhol felállítható, például egy fesztiválon is bemutatható és könnyedén utaztatható. Megjegyezte: ilyen kesztyűs előadása igen régen volt már a színháznak.

Fotó: Frank Yvette

Kovács Géza arról számolt be, hogy jelentős múltra tekint vissza a vásári játék, amely még az évtizedek óta dolgozó szakemberektől is komoly munkát, fejlődést igényel, hiszen szűk helyen kézzel-lábbal, összehangoltan kell játszani. Kiemelte: a vásári bábjáték fantasztikus dinamikával és játékkedvvel bír, valamint természetes kontaktust lehet általa kialakítani a gyerekekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában