Sötétséggel a világosról

2021.08.24. 15:57

Ilyen sötét komédiát még nem látott – Fotók

A Szegedi Nemzeti Színház október 15-ei bemutatójának, Martin McDonagh Nagyon, nagyon, nagyon sötét dolog című fekete komédiájának kedden tartották az olvasópróbáját a Kisszínházban.

I. P.

A keddi olvasópróbával megkezdődött a 2021/2022-es színházi évad Szegeden. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

A darabban két vendégművész is szerepel, a Marjoryt alakító Lorena Santana Somogyi és a híres meseírót, Hans Christian Andersent megszemélyesítő Alföldi Róbert. A 2021/22-es évadot nyitó olvasópróba előtt Barnák László főigazgató köszöntötte a művészeket, és kiemelte: mindig is céljuk volt kortárs művek bemutatása.

A szerzőtől megszokott gyilkos humor és groteszk cselekmény ezúttal egy 19. századi fiktív horror történetben ötvöződik. Hans Christian Andersen, korának ünnepelt meseírója koppenhágai otthonának padlásán sötét titkot rejteget. Meséinek szerzője ugyanis egy apró kongói nő, Marjory, aki egy faládába zárva ontja magából a történeteket.

Andersen különös kegyetlenséggel bánik a fiatal nővel, ez azonban nem zárja ki, hogy időről időre önelégültsége ellenére – vagy talán éppen azért – joviálisan elbeszélgessen „szerzőtárásával”.

– Furcsa, elmebeteg szöveg

– kezdte mondandóját Szikszai Rémusz rendező, aki egyben a darab narrátora is.

– A rasszizmusról, a kizsákmányolásról, a költészetről, a fehér faj és a férfi felsőbbrendűségről és az emberségről szól. A szerző, aki az egyik leghumánusabb, sötétséggel operál, mégis a világosságról szól. Parti Nagy Lajos és Varsányi Anna inkább a gondolatokat fordította, nem a szöveget, mert így tudjuk megjeleníteni a mondanivalót. Bízom benne, nagy és jó meló vár ránk ezzel a „kirakóssal”, ami arról szól, hogyan nézzünk szembe azzal, amit elkövettünk – zárta gondolatait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában