A semmiért ölik egymást

2021.08.11. 19:28

Közönségtalálkozó: A West Side Story musicallel zárul a Dóm téri évad – Fotók

Leonard Bernstein legendás musicaljével zárul a Szegedi Szabadtéri Játékok idei, Dóm téri évada.

K. K.

Az Alföldi Róbert által színpadra álmodott West Side Story produkciót a pénteki bemutatót követően most és jövő hétvégén további öt alkalommal tekintheti meg a közönség. Az alkotók egy részével személyesen találkozhattak az érdeklődők szerdán a Reök-palotában. A rendező mellett Ágoston Kati, Nádasi Veronika, Brasch Bence, Medveczky Balázs és Koltai-Nagy Balázs vett részt a közönségtalálkozón, akikkel Jászay Tamás beszélgetett.

A rendező elmondta, feldolgozásában a Shakespeare Rómeó és Júlia tragédiája által ihletett történetben a hangsúlyt korántsem a fehérek és színesek ellentéte kapja.

– Érdekesebb, hogy mi az az elképesztő meg nem értés, indulat, düh, a valóság és a másik nem érzékelése, mely odavezet, hogy nincs győztes. Hogy majdnem mindenki meghal. Mindegy, hogy milyen színű a bőrük vagy hogy kinek volt igaza

– fejtette ki.

Arról is beszélt, hogy a klasszikus musicalt igyekezett minden manírtól, felesleges sallangtól megszabadítani.

– Robi minden sablonos mozdulatot lenyirbált. Volt, hogy odaállt mögém, és ha megmozdítottam a kezem, finoman rácsapott

– mesélte nevetve a Tony karakterét alakító Kocsis Dénes.

A rendező a legnagyobb kihívásként a mű szigorú ritmusát említette.

– E darab nem klasszikus musical. Túlzással fogalmazva ez egy Wagner a maga műfajában, tehát zenedráma. Ami azt jelenti, hogy a zene az elsőtől az utolsó pillanatig nem engedi meg, hogy ne ütemre ölj, lépj, találkozz vagy szeress

– magyarázta.

Alföldi Róbert elmondta továbbá, hogy a díszlet tekintetében is e sallangmentességre törekedett.

– Igazándiból egy üres térben játszódik majd a történet. Hiszen a semmi az, amiért megölik egymást. Persze lesz tánc, zene, móka, kacagás, de a lényeg mégis az, hogy a szándékok és kötődések, egymásra figyelések és nem figyelések hol csúsznak el – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik