Szeged

2021.09.23. 14:55

A kacat értékké alakul

Letűnt korokról és ismeretlen emberekről mesélő, amatőr fotográfiákból nyílt kiállítás a Fekete Házban csütörtökön.

Munkatársunktól

Szeged 2021.08.23. Fekete ház Kardos Sándor: Bomlás Virágaifotókiállítása Képen: Fotó: Török János TJ DM délmagyar Képen: Fotó: Török János délmagyar TJ DM

Fotó: Török János

A tárlat a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál idei életműdíjasa, Kardos Sándor Hórusz Archívum nevezetű gyűjteményének izgalmas válogatását mutatja be. A szimbolikus címválasztás ősi mitológiára utal.

A gonosz Széth isten (a sötétség ura) szilánkokra törte Hórusz isten (a Nap) szemét. Thoth (az igazság és bölcsesség istene) összeszedte a törmelékeket, újjáteremtette a szemet és visszaadta Hórusz látását.

 

Fotó: Török János

A Kossuth-díjas operatőr a hatvanas évektől kezdve gyűjti a feleslegessé vált fotográfiákat, gyűjteménye napjainkban már milliós nagyságrendű.

A bomlás virágai című kiállításon véletlenül sérült vagy éppen szándékosan megrongált, régi fotográfiák tekinthetők meg, melyek esetében a penészesedett, sérült emulzió vagy a direkt lesatírozott alakok látványa művészi értéket kap.

Ezáltal a feleslegessé vált kacat értékké, a bomlás katarzissá alakul.

A tárlatot Szilasi László József Attila-díjas író nyitotta meg, aki elmondta, a kiállításon bemutatott fotográfiák egészen

újszerű tartalommal ruházzák fel a hiba fogalmát, mely a képeket szemlélve elveszti negatív töltetét és értékteremtő erővé válik.

Fotó: Török János

Kiemelte az egyik Szegeden készült, eredetileg fekete-fehér fotográfiát, amelyet a bomlás színekkel töltött meg. Megjelent rajta továbbá egy sárgás-vöröses penészfolt, melynek alakja a lemenő nap formáját idézi a Tisza felett.

– Ez a kép nem állítja, hogy Isten bizonyosan van, de talán mégiscsak létezik valahol – fogalmazott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában