Csongrád

2021.09.02. 16:40

Csongrádikumok fogadják a látogatókat

A város fő jellegzetességeit, múltjának egy-egy érdekes szeletét mutatják meg ritkán vagy éppen sohasem látott fotókon a Tari László Múzeum kapualjában. Az archív és mai képekből összeállított montázsok segítenek „képbe kerülni” a városba látogatóknak Csongrád múltjával és jelenével.

M. A.

Dr. Gyöngyössy Orsolya néprajzkutató a Tari László Múzeum elõterében. Fotó: Majzik Attila

Fotó: Majzik Attila

– A múzeum kapualja hosszú ideje kiaknázatlan lehetőség, már régen szerettük volna vonzóbbá, hasznossá tenni – magyarázta Gyöngyössy Orsolya néprajzkutató. A Tari László Múzeum munkatársa elárulta, a tizenkét nagy méretű kollázs hivatalosan a Belváros és a Bökény városrészek életével foglalkozó kiállításon mutatkozik majd be a közönségnek, de a múzeumlátogatók már előtte is megcsodálhatják a különleges képi világú alkotásokat.

A táblákon a komp és a Fahíd, az állattartás és a pásztorkodás, a kubikosok, a halászat, a szőlő és a bor, a város régészeti múltja, a Belsőváros, Csongrád társadalomrajza, az egyházi élet, a tanyai világ, a városkép, valamint a fürdőzés és a Körös-torok jelenik meg.

– A kollázsokat Förgeteg Gábor készítette az általam válogatott képek és idézetek alapján. A tizenkét összeállítás mindegyikéhez tartozik egy-egy kulcsmondat, ami megpróbálja megragadni az adott kollázs lényegét, és visszaadja a hangulatát. A célunk az volt, hogy a múlt olyan szeleteit mutassuk meg a látogatóknak, amik izgalmasak és látványosak. Az összeállítások megjelenése ugyan friss, modern, de az összképbe szépen belesimulnak az archív felvételek. Ezek közül egyébként sok olyan is van, amit korábban nem publikáltak, nem voltak sehol sem láthatóak – tájékoztatott a néprajzkutató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában