Felvonulással és premier előtti vetítéssel kezdődött a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

2021.09.21. 19:09

Ismét a filmek hazai fővárosa lett Szeged

Az Oscar-díjas operatőr szegedi szülőházának koszorúzásával, majd felvonulással és Enyedi Ildikó alkotásának premier előtti vetítésével startolt el kedden az 5. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál. Szombatig 25 órányi vetítési időben várja a versenyprogram a filmrajongókat.

K. K.

Fotó: Karnok Csaba

Bár a nulladik nappal már hétfőn elkezdődött az 5. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, hazánk egyik legnagyobb operatőri seregszemléjének hivatalos, ünnepélyes megnyitóját kedden tartották. A hagyományokhoz híven a programsorozat Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr Dobó utcai szülőházának koszorúzásával kezdődött.

– Szombatig Szeged lesz a filmek magyar fővárosa. A résztvevők listáját látva bátran kijelenthetjük, hogy a fesztivál immár eljutott minden földrészre. A hazai alkotások mellett mexikói, ecuadori, kolumbiai, perui, spanyol, norvég, belga, vietnámi, görög, lengyel, orosz, olasz és dél-afrikai alkotók kis- és nagyjátékfilmjeit, kísérleti filmjeit is megtekintheti a közönség. Szeged nem lehet eléggé hálás híres szülöttének, hiszen a filmfesztivál nemcsak egy rangos seregszemle, de az elmúlt öt évben nagyon értékes kulturális branddé is vált – fogalmazott Tóth Károly önkormányzati képviselő.

Fotó: Karnok Csaba

Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke is részt vett a koszorúzáson, aki egy személyes élménye felidézésével tisztelgett az öt évvel ezelőtt elhunyt Zsigmond Vilmos emléke előtt.

– Zsigmond Vilmos Hollywoodban, a filmiparban az ujjlenyomatát kitörölhetetlenül letette. 85 éves korában is azt tervezgette, hogy következő ősszel milyen filmet kezd forgatni Magyarországon. Egy hallatlan nagy akaraterővel rendelkező ember volt, aki élete utolsó percéig a művészetnek szentelt mindent, és az, hogy ő magyar és szegedi volt, soha nem maradhatott ki a megszólalásaiból. Mikor 2007-ben Los Angelesben főkonzulként megismerhettem, már élete csúcspontján volt, mégis a szerénység volt leginkább jellemző rá. Azt hiszem, mindezek miatt kötelességünk is megőrizni az emlékét, a büszkeségünket átadni a fiatal generációknak – fejtette ki.

A fesztiválnyitó programsorozat a Kövér Béla Bábszínház társulatának felvonulásával folytatódott. Muzsikaszó mellett, óriásbábok kíséretében vonultak a fesztiválozók a Dugonics térről a Belvárosi moziba, ahol Enyedi Ildikó A feleségem története című alkotását tekinthették meg az érdeklődők.

Fotó: Karnok Csaba

A premier előtti vetítést közönségtalálkozó követte a rendezővel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában