kiállítás nyílt róluk

2021.09.29. 18:34

Kontraszt van, de ellentét nincs Bökény és a Belváros között – Fotók

A Bökény és a Belváros múltját bemutató kiállítás nyílt a Tari László Múzeum előterében.

Majzik Attila

A kiállításon megelevenedik a Bökény és a Belváros történelme. Fotó: Majzik Attila

Fotó: Majzik Attila

Mint a megnyitón Cseri Gábor alpolgármester kiemelte, érdekes kontraszt van a skanzen-jellegű városrész és a blokknegyed között, de ellentét nincs: egyre több olyan program köti össze a két településrészt, amik erősítik, építik a közösséget.

A kiállítás létrejöttében közel harmincan segítettek interjúkkal, fotókkal vagy tárgyakkal. Török József számos egykor a paraszti életben használt tárgyat hozott el, a libatömőtől kezdve a szénavágón és vonyigón, azaz a szénakihúzón át a kaszaüllőig.

– Ezeknek minden háznál kellett lennie a belvárosban. Én is használtam még ezeket, a hetvenes évekig ezekkel dolgoztak a földeken – tette hozzá.

A két városrész történetét Dr. Gyöngyössy Orsolya néprajzkutató vázolta az érdeklődőknek.

– A Bökény területen a mai Belvárosban élők konyhakertjei és kisebb szántói, szőlői voltak, melyet a lakónegyed kiépülésekor a város kisajátított. A két szomszédos, ugyanakkor eltérő karakterű városrész története számos ponton összekapcsolódik. A kiállítás címe is utal erre a sajátos távolságra: a skanzen negyed és panel palota mint két végpont jelenik meg, melyek a parasztházaktól a Kádár kockákon és a téglablokkos társasházakon át a panelekig egy bámulatosan színes skálát fognak közre – mondta el a megnyitón a néprajzkutató.

A két városrész történetét bemutató kiállítás 2022. február 28-ig látható a Tari László Múzeumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában