Tévhiteket oszlattak és palackkertet építettek a szakértők

2021.09.19. 12:36

Rovarevő növények mutatkoztak be a Füvészkertben

Remek kis családi programra várták vasárnap a családokat a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjébe, ahol rovarfogó növények napját rendeztek. Az első állomáson vásárolni, a másodikon ültetni lehetett a különleges növényeket.

Munkatársunktól

Rovarerő növényeket bemutató családi napra várták a látogatókat vasárnap a Füvészkertbe, ahol egy szakember ingyen segített floráriumba ültetni a frissen vásárolt növényeket. Fotó: Frank Yvette

Már a kezdés után alig fél órával, fél tizenegykor majdnem tele volt az újszegedi Füvészkert parkolója, sorok álltak a bejárat és a rovarfogó növényeket árusító standok és a floráriumkészítő szakember előtt is. Pedig volt kicsit feljebb voltak még ügyességi játékok, kézműveskedés, rovarbemutató is, de addig kevesen jutottak el.

Hatvan féle húsevő

Szakmai és családi napra invitálta a növénybarátokat vasárnap a Füvészkert, amelyen a rovarfogó növényekkel lehetett megismerkedni. A kert több, mint 60 fajt és fajtát bemutató rovarfogó gyűjteményében a szárazföldi húsevő növények minden képviselője megtalálható: kancsókák, kürtvirágok, Vénusz légycsapója, harmatfüvek.

Bámulatos alkalmazkodóképesség

Németh Anikó intézményvezető elmondta, a rovarfogó növények a növényvilág bámulatos alkalmazkodóképességének iskolapéldái. Tápanyagszegény élőhelyeket hódítottak meg olyan módon, hogy állatok fogságba ejtésével és megemésztésével egészítik ki tápanyagszükségletüket. Az egyedi felépítésű növények a kertészek körében is népszerűek, a nemesítésnek köszönhetően számos szín és formaváltozatuk létezik. Szobai tartásuk kis odafigyeléssel sikeresen megvalósítható.

 

Ragadozókert a Füvészkertben

Aki vásárolni szeretett volna rovarfogó növényt, nem távozott üres kézzel. Több árus kínálta portékáját, rövid és nem reprezentatív felmérésünk alapján 900 és 5500 forint között. Az egyik a hangzatos Ragadozókert névre hallgatott. Németh Anikó gyorsan eloszlatott néhány tévhitet, hiszen én is az ember ujja után kapadozó, majd azt elcsámcsogó növényeket vizionáltam.

Fogdosni tilos

– Először is nem kell mesterségesen etetni ezeket a növényeket. A Vénusz légycsapóját, a legismertebb húsevő növényt nem szabad fogdosni, hogy a levelek látványosan összezáródjanak, mert elfáradnak a mozgástól és elpusztulnak. Nem, bírja a végtelenségig – magyarázta a szakember, majd rögtön egy másik szakemberhez, Reményi Mihály kertészmérnökhöz sétáltunk át, aki floráriumokat, más néven palackkertteket segített összerakni az új rovarevő növénytulajdonosoknak és mindezt ingyen.

Ültetni is segítettek

– A befőttesüveget, mohát, tőzeget, köveket ingyen biztosítjuk, az árusoktól vásárolt növényeket segítjük beültetni – mutatta Mihály, miközben egy gyanútlan légy keringett az asztal sarka körül, de a várva várt akció sajnos végül elmaradt. A biológia szakos PhD hallgató Spisák Krisztina és Lőrincz Ádám egy harmatfüvet és egy légycsapót ültetett. Tőzeggel kell kezdeni öt centi vastagon, belekerül a növény, majd jöhet a dekoráció ízlés szerint, magyarázta Ádám, aki lelkesen, szenvedélyes szakértelemmel magyarázott és segített mindenkinek egész nap.

 

Kikelnek a pillangók

A Füvészkert trópusi lepkekertjét is érdemes megtekinteni, ami szeptember 30-ig tart nyitva. Szeptember elején érkezett az utolsó, 280 bábból álló szállítmány, amiből folyamatosan kelnek ki a pillangók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában