Hódmezővásárhely

2021.10.11. 15:41

Félelmek és valóság: mindent az Arcanumról

Munkatársunktól

Tömeges digitalizálás – félelmek és eredmények címmel tartanak szakmai műhelynapot ma 11 órától a Németh László Városi Könyvtárban. Az Arcanum Digitális Tudománytár eddigi eredményeit Biszak Sándor ügyvezető igazgató mutatja be, míg a digitalizálás miatti félelmekről Borus Gábor, a könyvtár helyismereti munkatársa beszél.

Mostanra a mintegy másfél évszázados vásárhelyi lapkiadás történetéből közel 300 ezer oldal, 304 újságkötet másola­ta elérhető el az Arcanum országos adatbázisában. Mint azt Borus Gábor lapunknak el­mondta, egy pillanatra megtorpan az ember a gondolatra, hogy a több mint száz éve gondosan őrzött lapokat kivágják a kötésből. Ez egy reális félelem, hiszen feladatuk eredeti állapotában megőrizni az elődök által hátrahagyott újságokat. Ám az Arcanum Adatbázis Kft. valamennyi albumot kiindulási minőségben juttatott vissza. A helytörténész szerint hatalmas lehetőség, hogy a hajdani kézi katalogizálás, a könyvkártyákra írógéppel pö­­työgött információk hosszas, időigényes keresgélése helyett elektronikusan elérhető a múlt. A tárgyi tudás, a mikrotörténelem pár kattintással feltárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában