Szeged

2021.10.06. 15:34

Karikatúrákból nyílt kiállítás

A közgazdászként végzett alkotó, a magyar újságíró-szövetség karikaturista szakosztályának elnöke művészi pályafutását az egyetemi újság karikaturistájaként kezdte, később a Magyar Nemzet hétvégi, Lugas című kulturális mellékletében jelentek meg művei.

Halász Géza a szemlélőre bízza karikatúrái mélyebb jelentéstartalmának megfejtését. Fotó: Török János

Fotó: Torok Janos

Karikatúráival második díjat nyert a nemzetközi World Press Cartoon pályázaton, és több más külföldi és hazai díja mellett 2012-ben Szegeden is elnyerte a Tudomány és humor című pályázat fődíját. Évtizedeken keresztül volt látogatója a mártélyi képzőművésztábornak, alkotókedve nyugdíjazása után sem csorbult.

A zsinagógában nyílt tárlat látogatói Halász Géza számítógépes montázsait tekinthetik meg, mely technika alkalmazói között a kiállító úttörőnek számított az 1990-es években. A képeken világhírű műalkotások kapnak új értelmet. A honfoglaló magyarok a Marsot hódítják, a habokból Aphrodité mintájára a szépség és szerelem istennőjeként a willendorfi Vénusz emelkedik ki, Leonardo da Vinci Mona Lisája pedig Munkácsy Ásító inasa nyomán nyíltan fejezi ki, mennyire unja már a mosolygást. Mindemellett új értelmet kap Hieronymus Bosch a Gyönyörök kertje című festménye, valamint Raffaello pufók puttói is.

A kiállítás október 19-ig megtekinthető a zsinagóga nyitva tartási idejében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában