Mester és tanítványa műveiből nyílt kiállítás a Somogyi-könyvtárban

2021.10.26. 18:30

Kopasz Mártára emlékeztek – Fotók

Emléktáblájának koszorúzásával és műveinek válogatását bemutató kamaratárlattal emlékezett a Kisgrafika Barátok Körének szegedi tagcsoportja Kopasz Mártára kedden. A festő- és grafikusművész 110 évvel ezelőtt Szegeden született, és nemzetközi elismertsége mellett is egész életpályája során hű maradt szülővárosához.

Munkatársunktól

Koszorút helyeztek el a festő- és grafikusművész emléktáblájánál a Kisgrafika Barátok Körének szegedi tagcsoportja, a Szegedi Szépmíves Céh és az önkormányzat képviselői. Fotó: Karnok Csab

Fotó: Karnok Csaba

A megemlékezés a Kopasz Márta szülőházának falán elhelyezett emléktábla koszorúzásával kezdődött a Dózsa György utca 9. szám alatt, amely épületet még édesapja emeltette. A festő- és grafikusművészre, Szeged első női díszpolgárára Szalay István egyetemi tanár, egykori polgármester emlékezett. Beszédében úgy fogalmazott, Kopasz Márta életpályája kör alakot írt le, Szegedtől Szegedig tartott. Hozzátette, e körív azonban hurkokat is tartalmazott, ugyanis tanulmányutakon vett részt többek között Erdélyben, Németországban, Lengyelországban, Olaszországban és Ausztriában.

– Továbbá kiállításai voltak Berlinben, Párizsban, Varsóban, Pekingben. E kiállításokon rendszeresen propagálta Szegedet, a dómot, a Tiszát, vitte a város hírnevét. Teszi ezt ma is, hiszen számos múzeum őrzi műalkotásait – méltatta a művészt.

 

Rácz Mária Ibolya, a Kisgrafika Barátok Köre szegedi tagcsoportjának vezetője Kopasz Márta pályafutása kapcsán elmondta, szülővárosa ösztöndíjasaként kezdte felsőoktatási tanulmányait az Iparművészeti Főiskolán mások mellett Haranghy Jenő, Simay Imre, Helbing Ferenc és Domanov­szky Endre tanítványaként. 1936-ban ki­­tüntetéses diplomát szerzett. 1938 és 1952 között a szegedi egyetem Bölcsészettudományi Karán grafikai lektorként, majd a Szegedi Tanárképző Főiskola adjunktusaként tevékenykedett. Később a Hámán Kató Általános Iskolában, nyugdíjazásáig pedig a Tömörkény István Gimnáziumban tanított. 1961-ben csatlakozott a fővárosi Kisgrafika Barátok Köréhez, és megalapította annak szegedi tagszervezetét. Szalay István hozzátette,

életművét 87 ex libris, 55 alkalmi grafika, 41 szabad grafika, összesen 183 műalkotás képezi.

Műveinek válogatásából kiállítás nyílt a Somogyi-könyvtárban. A tárlat mester és tanítványa alkotásait együtt mutatja be, ugyanis Kopasz Márta fa- és linómetszetei mellett egykori tanítványa, László Anna rézmetszeteiből és tűzzománc alkotásaiból látható válogatás a kamarakiállításon, amely november 9-ig megtekinthető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában