11. Szögedi Nemzeti találkozó

2021.10.10. 18:05

Sokfelől jöttek szegediek Alsóvárosra

Misével kezdődött és beszélgetéssel végződött a „Szögedi Nemzet” örömünnepe a hétvégén. Ezúttal is az alsóvárosi templomban gyűltek össze a világ minden tájáról érkezett szegediek, hogy tapasztalatot cseréljenek és éltessék az ősök hagyományát.

Suki Zoltán

Szeged, 20211009. Szögedi nemzet konferencia a Ferenceseknél. Képen: Harangozó Imre elõadó. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

A hétvégén tartották a már 11. Szögedi Nemzeti találkozót. A rendezvény reggelén szombaton Gyulay Endre, a Szeged-Csanádi Egyházmegye nyugalmazott püspöke celebrált szentmisét az alsóvárosi templomban, majd a ferences rendházban kezdődtek az előadások. A rendezvény szervezője az Ötágú síp Kulturális Egyesület volt. Elnöke, Horváth István Károlyné köszöntötte a rendezvény látogatóit.

Az elnök a Délmagyarországnak azt mondta, hogy a nagy szegedi kirajzás egykori és mai lakóit, a leszármazottak képviselőit látták vendégül a rendezvényen. Az idei találkozóra több mint hetvenen érkeztek. Volt aki Pusztaszabolcsról jött, ők kifejezetten azért, hogy találkozhassanak a kisiratosi testvértelepülésen élőkkel.

Illyés Gyula a névadó

Az egyesület a nevét a kiváló költő-író Illyés Gyula hasonlatából vette. Amikor ugyanis megkérdezték tőle, hogy egy szétszaggatott, részekre darabolt országnak lehet-e közös kultúrája, azt mondta: „Bár Magyarországot Trianonban ötfelé szabdalták, a magyar kultúra egy és oszthatatlan. Tud olyan harmonikusan, szépen együtt szólni, mint egy ötágú síp, amelynek szárai különbözőek, a hangszer mégis egy.” Az egyesület ebben a szellemben működik: minden elszakított rész magyar kultúrájával, hagyományaival, mindennapi problémáival foglalkozik.

Harangozó Imre néprajztudós a szögedi hagyományokról beszélt.
Fotó: Frank Yvette

Horváth István Károlyné azt is elmondta, hogy a koronavírus-járvány miatt idén nem tudták megtartani az összes tervezett rendezvényüket, viszont tavaly kettős ünnepet köszönthetett az Ötágú Síp, a jubileumi találkozó mellett fennállásának 25. évfordulóját is akkor ünnepelte.

Sorra jöttek az előadások

A szombati eseményen a nyitóelőadást Neparáczki Endre, a Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatóközpontjának igazgatója tartotta meg „Archeogenetikai kutatások eredményei Magyarországon” címmel, amit még egy sor előadó követett.

Csóti György a Trinanon utáni Kárpát-medencében zajlott népességmozgásokról tartott előadást, Bene Zoltán pedig Szeged békedik­tátum utáni szerepéről beszélt. Kisimre Ferenc délvidéki származású publicista és Szabó István erdélyi író pedig könyvbemutatót tartott. Az Újkígyósról érkező Harangozó Imre néprajztudós azt mutatta be, hogy a településén hogyan őrzik az elszármazottak a szögedi ha­gyományokat.

Jövőre is lesz konferencia

A délvidéki Kónya Sándor gitáron játszott, az Erdélyből érkező Fábián Zoltán pedig az Apák dala című művét adta elő. A tervek szerint jövőre is megtartják a konferenciát, amire évről évre többen érkeznek, és ami az elnök szerint nagyon fontos: fiatalok is érdeklődnek a magyarságról, az a korosztály is rendszeres vendége az Ötágú Síp Kulturális Egyesület programjainak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában