Hódmezővásárhely

2021.10.29. 14:24

Szarmata kori leletek minden mennyiségben

Ötven évvel ezelőtti topográ­fiai kutatások eredményeit vetették össze egy három évig tartó kiterjedt régészeti kutatással Vásárhely északi határrészén. 25 ezer, zömében szarmata kori leletet gyűjtöttek a szakemberek.

Tábori Szilvia

Fotós: Karnok Csaba [email protected]

Fotós: Karnok Csaba [email protected]

A Korok, kultúrák, lelőhelyek régészeti előadássorozat nyolcadik évada kezdődött el tegnap kora este a Tornyai János Múzeum­ban. A városhoz köthető régészeti kutatásokból olyan izgalmas témákat vettek elő az évek alatt, mint a honfoglalás kori temetők, a gorzsai, csomorkányi lelőhely kincsei, a szarmaták dél-alföldi aranykora az aranyági temetőjük tükrében, vagy például ásatások a Kenyere-ér partján.

A tramtrain nyomvonalán feltárt régészeti leletekről szóló beszámolójával zárta az utóbbi szemesztert Csányi Viktor régész-muzeológus. Az elmúlt három évben elhangzott elő­adások már tanulmánykötetben is megjelentek, a köteteken túl máig olvashatóak a Tornyai-múzeum weboldalán is.

Leletek a mélyből

A 2016-tól három évig kutatott szentesi és rárósi út közötti területeket, illetve az aranyági határrészt az 1970-es években Vályi Katalin térképezte fel először. Most lényegében az ötven évvel ezelőtti topográfiai adatokat vetették össze a friss terepmunka eredményeivel.

Összesen több mint 25 ezer leletet gyűjtöttek a hozzávetőlegesen 80 négyzetkilométeres területről, amelyeknek a feldolgozása, kiértékelése már a végső szakaszánál tart.

A terepbejárás mellett olyan korszerű, úgynevezett roncsolásmentes régészeti vizsgálati módszereket is alkalmaztak, mint a magnetométeres felmérés és a drónfelvételek alapján készült fotogrammetria.

Csányi Viktor régész és Berta Adrián, az MTA Régészeti Intézetének tudományos segédmunkatársa.
Fotó: Török János

A jól védhető Alföld

Ahogy Csányi Viktor régész- muzeológus lapunknak el- mondta: az 1970-es években a régészek még nem használhattak hivatalos térképet, régi levéltári, kataszteri példányokat rajzoltak át, azokon jelölték be a feltárt lelőhelyeket. Egyrészt ebből adódnak a pontatlanságok, eltérések. Másrészről korábban főként az egykori vízfolyások mentén magasabban fekvő területekre koncentráltak, ám időközben kiderült, számtalan más helyen is régészeti anyagot rejt a föld mélye. A vizsgált északi határrész az ország legnagyobb területű vidéki városának része, az itt előkerült leletek hatvan százaléka szarmata kori.

– Az egykor mai Magyarország, Szerbia és Románia területén élő szarmaták elképesztő mennyiségű leletanyagot hagytak hátra az Alföldön. Az Árpád-korból összesen nincs annyi tárgyi emlék, mint a római kori, keletről származó, a rómaiakkal időnként szövetségesként, időnként ellenségként 3–400 évig itt élő néptől. A gazdag leletanyag a stabil és erős település- illetve, társadalmi és gazdasági szerkezetükről árulkodik, ráadásul a kiváló adottságú, mocsarai miatt jól védhető Alföld megfelelő otthont adott gazdag kultúrájuknak – hangsúlyozta Csányi Viktor.

Sírok a homokbányában

A mintaprojektben a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézete több Csongrád-Csanád megyei szervezettel, így a Tornyai-múzeummal együttműködésben vizsgálta Vásárhely északi határrészét. Ahogy Csányi Viktor fogalmazott: egy új módszertannal a korábbinál modernebb topográfiai munka indulhat el.

A jelentőségére pedig az a válasz, ha a majdani beruházások területéről ismerjük a lehető legpontosabb régészeti adatokat, akkor kevésbé érheti meglepetés a befektetőket. Példaként említve a mintaprojekt területén található aranyági homokbányát, ahol az előzetes kutatás részleges lelőhelyet és kevés leletet jelzett, mégis csaknem a teljes bányaterületet lefedték a régészeti jelenségek.

Többek között egy nagy kiterjedésű, több sírcsoportból álló, 2–5. századra keltezhető szarmata temető 604 sírját tárták fel, amely a Kárpát-medence egyik legnagyobb szarmata temetőrészlete. Ez az eset is jól példázza, hogy mennyire fontos a régészeti lelőhelyek minél részletesebb ismerete.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában