A kiállított művek jobbá formálják szemlélőiket

2021.11.26. 19:33

Az ünnep legfőbb üzenete sugárzik az alkotásokból – Fotók

Eltérő anyagú, formájú, technikájú, mégis azonos üzenetet közvetítő alkotásokból nyíltak tárlatok a Szegedi Dóm Látogatóközpontban pénteken. Az amatőrök által készített betlehemekből és a neves Kárpát-medencei képzőművészek műveiből egyaránt a karácsony legfőbb üzenete, a szeretet sugárzik.

Koós Kata

A közelgő ünnepre hangolja a látogatókat a Szegedi Dóm Látogatóközpont két új kiállítása, amelyeket Kiss-Rigó László, szeged-csanádi püspök nyitott meg a nagyközönség előtt.

Az intézmény előterében az egyházmegye „Nem lehet csoda nélkül élni” címmel meghirdetett, betlehem-készítő pályázatára beérkezett alkotások tekinthetők meg. A tárlaton bemutatott 33 pályamű más-más technikával és anyagból készült, témájuk mellett alkotóik lenyűgöző kreativitása jelenti a közös kapcsot a művek között. Pályáztak mézeskalácsból, kartonból, tojástartóból, kukoricacsuhéból, filcből, sőt kagylókból és legóból készített betlehemmel is.

A látogatóközpont belső termében Karácsony felé címmel nyílt szemet gyönyörködtető képzőművészeti tárlat, amelynek keretében Kárpát-medencei, Kossuth-, Munkácsy- és Nívódíjas művészek 18 alkotását tekinthetik meg a látogatók. A kiállított festmények, kerámiák, tűzzománc-művek, kisplasztikák és textilképek az ünnep témáját és üzenetét tükrözik, mint a kis Jézus érkezése, a szent család harmóniája és a szeretet öröme.

– Bár tudathasadással küzdenek sokan ma Európában, amikor európai értékekre hivatkozva tagadják keresztény gyökereiket, kulturális hagyományaikat. Mi ebben a régióban immunisak vagyunk erre, és tudatosan próbálunk erőt meríteni, örömet nyerni például a Názáreti Jézus születésének ünnepét övező hagyományokból. A betlehemi jelenet szimbólummá vált mindenki számára függetlenül vallásos hitétől. A család, az igazi szeretet, a belső béke szimbólumává – fogalmazott Kiss-Rigó László beszédében, majd a kiállított alkotásokat méltatta.

– A művészetnek van egy olyan meghatározása is, amely szerint az a művészet, amellyel, ha valaki szembesül, azáltal jobb emberré válik. Itt a művészi ábrázolások mindegyike alkalmas arra, hogy akik szemlélik azokat, jobb emberré váljanak – mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában