hódmezővásárhely

2021.11.22. 19:16

Nyílt foglalkozást tartott az Art Pagony

Telt házas, nyílt foglalkozást tartott a tizenhat éve alakult vásárhelyi Art Pagony Művészettörténeti Önképzőkör hétfő délután a vásárhelyi Németh László Városi Könyvtárban. Az őskortól indultak, napjainkban már a barokknál tartanak.

T. Sz.

A Cserjés Katalin vezette művészettörténeti önképzőkör örömmel várja új tagjait. Fotó: Tábori Szilvia

Fotó: Tábori Szilvia

Tizenhat éve működik Vásáhelyen a Cserjés Katalin, nyugalmazott egyetemi docens vezette önképzőkör. Elszánt alapossággal boncolgatják a művészettörténeti korszakokat. Az őskortól indítottak, mára a magyar barokkig jutva dolgoznak hétről hétre.

Törzstagjaik közül sokan vállalnak előadásokat, míg mások elmerülnek a hallottakban, a közös munkában.

– Megtanulunk kutatni, hitelesen megismerni a múltat, ahogy az mindinkább kinyílik előttünk – hangsúlyozta Cserjés Katalin kiemelve, hogy örömmel fogadnak új tagokat.

A Cserjés Katalin vezette művészettörténeti önképzőkör örömmel várja új tagjait. Fotó: Tábori Szilvia

Ormos Zsuzsa 14 éve az önképzőkör aktív tagja.

– Mindig nagyon szerettem az ókort, a középkori művészetek közül a román kort, illetve az önképzőkörben is hosszasan tárgyalt reneszánszt. Michelangelo és Rembrandt különösen lenyűgözött, utóbbi fantasztikus egyéniségét, hihetetlen rajztudását, az emberekhez való viszonyát, a mondanivalóit, önarcképeinek rezdüléseit áhítattal figyelem. Az önképzőkörben egy évig foglalkoztunk munkásságával, elképesztő mélységekbe jutottunk, rengeteg új információval gazdagodtunk. Folyamatosan gondolkodni tanulunk, érteni, megismerni törekszünk – hangsúlyozta. A nyílt foglalkozásra olyan témát választott, amellyel a nagy egész apró részleteire tekintett. Különböző korok díszítő mintázatairól beszélt párhuzamokat is keresve.

Haranghyné Anci tíz éve csatlakozott az önképzőkörhöz. Közös munkájukról úgy fogalmazott, csodálatos felfedező utat tett meg a különböző korszakok megismerésével, az alkotók, a történeti hátterek mélyebb megértésével.

– Új világ tárult elém, ami olyannyira inspirált, hogy magam is elkezdtem alkotni – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában