Eperjes Károly irodalmi estje Szentesen

2022.01.23. 15:41

„Arra vagyok a legbüszkébb, hogy szeret az Isten”

„Az igazat mondd, ne csak a valódit” című irodalmi estjével lépett fel a Tóth József színházban Eperjes Károly. A színművésznek az est címe egyben hitvallása is, de úgy tartja, ezt nem elég mondani, tenni is kell.

Majzik Attila

Fotó: Majzik Attila

Zenés, rendhagyó színházi esten láthatta a szentesi közösség Eperjes Károlyt a Tóth József Színház és Vigadó színpadán. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész Négyessy Katalin gordonkaművész közreműködésével adta elő a 20. századi Istent kereső magyar költők, Babits Mihály, Ady Endre, József Attila, Pilinszky János és más szerzők műveiből összeállított irodalmi műsorát „Az igazat mondd, ne csak a valódit” címmel.

 

 

Eperjes Károly szigorú hármas szerkezetre osztott estjét hosszú évtizedek óta láthatja a közönség az országban és a határokon túl is. Mint a színművész lapunknak elmondta, az este címe egyben hitvallása is. 

 

– József Attilával szólva: „az igazat mondd, ne csak a valódit”. És ezt nem elég mondani, de tenni is kell. Ez az én ars poeticám – fogalmazott Eperjes Károly.

A színész elmondta, azt érzékeli, hogy van igényük az embereknek erre az estre, többször hívták vissza három-négyszáz fős előadótermekbe. 

 

– Annak, hogy erre van igényük az embereknek, többen is jelét adták levélben, személyesen vagy egyéb módon – számolt be a színművész. 

Istent kereső magyar költők műveiből válogatott a színművész. Fotó: Majzik Attila

– Vannak, akik saját életükben is fordulópontnak vagy nagy állomásnak tartják ezt az irodalmi estet. De a lelkem mélyén én is azt érzem, hogy fontos – szögezte le Eperjes Károly.

 

A színész maga is úgy látja, van egyfajta megosztottság az országban, de a hasonló alkalmak is segíthetnek abban, hogy erősödjön az összefogás. 

 

– XVI. Benedek fogalmazott úgy, hogy a 21. század vagy eucharisztikus lesz, vagy nem lesz. Ha az istenhit erősödik az országban, akkor az egység is erősödik. Ha foszlik az istenhit az országban, akkor foszlik az egység is. Én arra vagyok a legbüszkébb, hogy szeret az Isten – összegzett Eperjes Károly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában