Szegedi hírek

2022.01.26. 13:46

„Bátor filmeket” vetítenek a Belvárosi moziban

K.K.

A fesztivál versenyproramjának hét alkotása megtekinthető a Belvárosi moziban.  Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált, amelynek versenyprogramjából hét filmet a szegedi Belvárosi mozi is műsorára tűzött január 26. és 29. között. A fesztivál idei szlogenje a „bátor filmek” mottó, amelynek jegyében bátor nőket, gyerekeket, ellenállókat, álmodozókat és útkeresőket mu­­­tatnak be a világ legfrissebb, nemzetközi sikereket elért, beválogatott dokumentumfilmjei. 

A szegedi sorozat egy hongkongi alkotással kezdődik ma délután fél ötkor. A vörös falak foglyai című dokumentumfilm a diákok és a hatóság összeütközését dolgozta fel. 2019-ben hatalmas tüntetéshullám söpört végig Hongkongon a kiadatási törvény módosítási javaslata miatt. A műszaki egyetem diákjai a szabadságért és a demokráciáért harcoltak. 

A csütörtökön vetített, A köd gyermekei című vietnámi al­­kotáson keresztül a Hmong etnikai kisebbség házasodási szokásaival ismerkedhetnek az érdeklődők. Majd a Tehén című brit dokumetumfilm egy nagyüzemi módszerekkel tartott fejős tehén életébe enged bepillantást. A vetítés után Sipos József növényorvos, agrármérnök beszélget majd Tóth János egyetemi docenssel. 

Pénteken a Mádám Anny cí­­­mű cseh alkotásban a címszereplő által betöltött munkakörök világában kalandozhatnak a nézők. Este pedig az amerikai Erőltetett menet című filmet vetítik, amelyben a gyári munkások világát vették górcső alá. 

Szombaton a Gólya, bácsi, gólya című horvát dokumentumfilmet vetítik, amelyben egy gólyaszerelem elevenedik meg. Este pedig a fesztivál szegedi sorozata egy dán–francia–svéd–norvég koprodukcióval zárul, amely egy af­­­ganisztáni származású fiatalember országhatárokon átívelő menekülését követi végig az áhított nyugati biztonság és nyugalom felé. 

Az alkotásokat eredeti nyelven, angol és magyar felirattal vetítik. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában