Szegedi hírek

2022.01.22. 20:04

Húsbavágó élményorgia

Az elmúlt hónapokban az ország minden részéről a Szegedi Nemzeti Színházba vonzotta a színházbarátokat az Orwell: 1984 produkció. Julia szerepében Ágoston Katit láthatja a közönség, aki szeptembertől immár szabadúszóként tevékenykedik.

K. K.

Archív Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

A Szegedi Nemzeti Színház idei évadának egyik sikerdarabja az Orwell: 1984. A regényt hazánkban először Horgas Ádám álmodta színpadra, aki szokásához híven összművészeti élményorgiával bombázza a közönség legfőbb érzékszerveit. S hogy miért nem kényezteti? 

 

Korántsem az öncélúság miatt. Sokkal inkább, mert a közismert történet mondanivalójának, a kisember elnyomó hatalommal szembeni kiszolgáltatottságának és tehetetlenségének disztópikus világában csak kemény, háborús jelzők lehetnek érvényesek. Horgas Péter díszletei, Bujdosó Nóra jelmezei, a maszkok, a neon­erdőt rejtő pártkatonabábok, a koporsószerű szekrények, a különleges vetítési technikák, Bodor Johanna koreográfiája és a rendező által írt zene egyaránt kitűnően tükrözi és támogatja az orwelli baljós látomás könyörtelenségét. 

 

 

Julia szerepében Ágoston Katit láthatja a közönség, aki 2018-tól erősítette a szegedi teátrum társulatát. 

 

 

– Mikor a darab kapcsán új­­raolvastam a regényt, akkor is megdöbbentő volt számomra. Sok történet porossá válik az évtizedek során, de ez talán soha. Ádámmal már dolgoztam együtt, így mikor kiderült, hogy én játszom Julia karakterét, rögtön tudtam, hogy sokkal komplexebb lesz annál, mint ahogy én azt elképzelem. Nem gondoltam volna például, hogy énekelnem is kell. Szóval tudtam, hogy nagy kihívás lesz, de nagyon vártam – mondta el lapunknak a színésznő. 

 

Julia és Winston karakterét Ágoston Kati és Rétfalvi Tamás kelti életre a különleges látványvilágú elő­adásban. Archív fotó: Frank Yvette

Forrás: Frank Yvette

 

 

A történetben bemutatott, disztópikus világban a kultúra, az egyéniség, a szellem, a szabadság, az önálló gondolkodás elpusztítását tűzte zászlajára a hatalom, amely az emberek életének minden pillanatát a felügyelete alá igyekszik vonni. Az egyetlen remény a kiútra a szerelem megélése, amely szintén bűnnek számít. Winston (Rétfalvi Tamás) és Julia titkon mégis vállalják a röpke légyottok végzetes terhét, ám más-más motiváció vezérli őket. 

 

 

– Juliában eleinte erősebb a lázadás. Részt vesz tüntetéseken, minden lehetséges alkalmat megragad, hogy szembeszálljon a hatalommal. Persze úgy, hogy életben maradjon. A probléma akkor kezdődik, amikor az együttlét átalakul, és a férfi valóban megérinti őt. Winston naivabb, elsősorban nem a hatalom elleni lázadás vezérli szerintem, hanem egyszerűen boldog és szabad akar lenni – magyarázta Ágoston Kati. 

 

 

A darab 2020. októberi bemutatója után a színház bezárásra kényszerült a járványhelyzet miatt. Tavaly szeptembertől azonban nézők tömegét vonzza az előadás nemcsak Szeged­ről, de az ország minden ré­­széről. 

 

 

– Számomra a történet legfőbb tanulsága, hogy mennyire törékeny az emberi élet és érzések. Hogy mennyire kevés elég, hogy az ember elveszítse önmagát. Pokoli erővel képes hatni a környezet az egyénre – mondta a színésznő, aki szeptember óta immár szabadúszó. 

 

– Az elmúlt három év nagyon gazdag volt, rengeteget kaptam a szegedi társulattól. Nagyon hamar befogadtak, ami csodálatos érzés volt. Sok főszerepet játszhattam és sok rendezővel, általuk sok gondolkodásmóddal találkozhattam, nagyon hálás vagyok az itt eltöltött évekért – fejtette ki Ágoston Kati, akit az idei évadban az 1984 mellett a 39 lépcsőfok és az Időfutár című produkciókban láthat még a szegedi közönség. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában