100 éve jelent meg a Szépség koldusa

2022.01.11. 15:00

József Attila városa lesz ebben az évben Makó

Szabó Imre

A makói múzeum egyik József Attilát is ábrázoló eredeti fotója. Fotó: József Attila Múzeum

Köztudomású, hogy Makón József Attilát a város fogadott fiaként tartják számon. Igaz, csak néhány évet töltött itt középiskolás diákként, ezek azonban költői indulásának meghatározó időszakát jelentették. Többek között ekkor jelent meg első verseskötete, a Szépség koldusa. 

Ennek jegyében szervezik most Makón a Szépség koldusa 100 elnevezésű programsorozatot annak apropóján, hogy a kötet éppen száz esztendeje, 1922-ben látott napvilágot. 

Szikszai Zsuzsanna, a József Attila Múzeum és Könyvtár igazgatója a Délmagyarországnak elmondta, a centenárium kapcsán kiállítást, konferenciát, beszélgetéseket, városi sétákat is terveznek. Ennek szakmai alapja, hogy nagyon sok József Attila személyéhez kötődő relikviát őriznek – többek között eredeti kéziratokat és a Szépség koldusa eredeti példányát is. 

Több pályázatot beadtak, amelyek segítségével például szeretnék újra kiadni a nevezetes verseskötetet, kapni ugyanis a korábbi utánkiadásokat már nem lehet. Szeretnék elérni, hogy a makói, ugyancsak József Attila nevét viselő gimnázium minden ballagó diákja kapjon egyet belőle – a költő egyébként ott tanult, szobra pedig, mint meg is jósolta egy alkalommal, az épület előtt áll. A legnagyobb terv azonban az irodalmi kiállítóhely, a József Attila korát bemutató Espersit-ház megújítása. Erre egy 30 millió forintos pályázati kérelmet nyújtott be az intézmény, elbírálása még ebben a hónapban várható. 

– A kiállítás idén 43 esztendős, ez a legrégebbi József Attila-tárlat, bizony ráfér a korszerűsítés – jegyezte meg Szikszai Zsuzsanna. 

A fő cél az idei programokkal az, hogy Makó ne csak a hagyma és a fürdő, hanem József Attila városa is legyen. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában