Helyi kultúra

2022.01.23. 09:42

Magyar anyanyelvű szerzők egy kötetben

Idén is a Himnusz „születésnapjára”, a Magyar Kultúra Napjára időzítette „Szárnypróbálgatók” című antológiájának bemutatását a Faludy György Irodalmi Műhely.

M.A.

Góg János, a Faludy György Irodalmi Műhely vezetője mutatta be a kötetet. Fotó: Juhász István

 Az irodalompártoló közösség már húsz éve ír ki ezzel a címmel irodalmi pályázatot: a kiírásra magyar anyanyelvű alkotók verseit, novelláit vagy meséit várják tematikai megkötöttség nélkül. A pályázatra rendszerint évről évre több száz alkotó nevez munkáival határon innen és túlról. A legjobb írásokat szakmai zsűri választja ki, a legkiválóbb pályaművekből összeállított antológiát pedig minden évben a kultúra ünnepén mutatják be a közönségnek. 

 

Idén már 19. alkalommal jelent meg a „Szárnypróbálgatók” című kötet, a különdíjas és első helyezett alkotásokat hallhatták is a rendezvény résztvevői.

 

 

A pályázatot és a válogatást Góg János, Juhász Gyula-díjas költő, a Faludy György Irodalmi Műhely vezetője mutatta be, majd Fábiánné dr. Szenczi Ibolya, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság alelnöke szólt arról, hogy ez az ünnep egész évre kijelöl nekünk kultúrával kapcsolatos feladatokat. 

 

– Nemcsak hivatalos, társadalmi megbízást kell teljesítenünk, hanem egyénre szabott, bensőnkből, lélekből fakadó küldetésnek is eleget kell tennünk, mert az embert felsőbbrendű élőlénnyé a kultúra teszi – fogalmazott Fábiánné Ibolya.

 

 

Bedő Tamás polgármester beszédében hangsúlyozta, bármilyen nehézségek is támadnak – legyen az érzelmi vagy anyagi –, a kultúrát ápolni és támogatni kell, mert olyan, mint a levegő. 

 

– A kultúra a hitünk, a nyelvünk. Minden, ami magyarrá tesz – emelte ki a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában