Hódmezővásárhely

2022.01.14. 16:40

Megfejtésre váró fotó

T.Sz.

A megfejtésre váró fotográfia.  Fotó: Németh László Városi Könyvtár

A megfejtésre váró fotográfia.  Fotó: Németh László Városi Könyvtár

Fut a lidérc címmel 1929-ben jelent meg a vásárhelyi születésű Galyasi Miklós verseskötete. Egykor Kinizsi utcai lakása szellemi központként működött, a művészek találkozóhelyeként „Műveröm” néven ismerték. Az ott kialakult közösség alapította meg 1934-ben a Tornyai Társaságot. Még ugyanebben az évben jelent meg a Nagy törvény mentén című verseskötete, amelyet a jó barát, Kohán György festőművész illusztrált. 

– Talán karácsonyi ajándék volt tavaly december közepén a Nemzeti Kulturális Alap könyvkiadás-kollégiumának döntése. Anyagi támogatásukkal a vásárhelyi Németh László Városi Könyvtár és Pósa Lajos Gyermekkönyvtár kiadja „A névtelen harmadik. Galyasi Miklós összegyűjtött versei” című kötetet – mondta Béres Dezső helyismereti kutató. Hozzátette, ez új lendületet adott a már több mint három éve közgyűjteményi anyagként kezelt Galyasi-hagyaték tüzetes feltárásának, rendezésének. A több mint háromszáz verset összegyűjtő kötetet már szerkesztik, megjelenése idén tavaszra, nyár elejére várható. A dobozolt költői hagyatékban a versek mellett számos segédinformációk nélküli fénykép található.

 – A fekete-fehér fotográfiák egyikén egy ismeretlen épület, előtte kőkereszt látható. Örömmel vennénk minden információt, emléket, amely segíthet kideríteni helyét és eredeti funkcióját – közölte Béres Dezső. 

 

 

Ezek is érdekelhetik