Helyi kultúra

2022.01.27. 15:00

Tájékozódási pontok a könyves túlkínálatban

Reklámok, hetilapokban megjelenő részletek, esetleg egy izgalmasan berendezett bolti kirakat, a sokat sejtető borítók mind az újdonságra éhes olvasókat szólongatják. Kérdés azonban, hogy ki segíti vajon a túlkínálatban elveszetten tévelygőket.

T.Sz.

Forrás: Tábori Szilvia

Továbbra is divatos az olvasás, de változnak a kölcsönzési szokások. Népszerű az on­­line beiratkozás, sokan a digitális katalógust bújják, mások továbbra is ragaszkodnak hozzá, hogy a polcokról válogassanak. Utóbbiak a böngészők, akik belelapoznak a könyvekbe, gyakran impulzívan választanak – összegezték tapasztalataikat megkeresésünkre a vásárhelyi Németh László Városi Könyvtár olvasószolgálatos munkatársai, Máté Zsuzsanna és Mónus Ágnes. Gyakori jelenség, hogy az olvasók elvesznek a bőséges kínálatban, ők szívesen hagyatkoznak a könyvtárosokra. 

 

A titkolózó részletek 

A zavarba ejtő választékot több könyves szakember is megemlítette. A kereslet és kínálat nincs igazán fedésben a szentesi Studium Könyv és Zeneműbolt üzletvezetője, Marczi Lajos szerint. Részben az utóbbi hat az olvasói szokásokra, a valós igény emiatt nehezen mérhető. Véleménye a reklámok igényformáló erejéről egybevág a vásárhelyi könyvtárosok tapasztalatával. Marczi Lajos is úgy látja, egy jól eltalált marketing rengeteget számít, meglepően sokan érkeznek a boltba egy-egy hirdetésre hivatkozva. Szinte valamennyi megkérdezett könyves szakember megemlítette a hetilapokban, folyóiratokban folytatásokban közölt regényrészleteket. Ez jelenleg az egyik legeredményesebb népszerűsítés. 

 

Tudatos vagy kísérletező 

 

Az üzlet kirakatának kínálatát, a reklámokat és a televíziós sorozatok befolyását is hangsúlyosnak érzi Kurusáné Hódi Nóra, a Líra bolthálózat hódmezővásárhelyi, Petőfi könyvesboltjának vezetője. Érdekes jelenségként említette, hogy míg a központi üzletükben az olvasók igénylik az iránymutatást, a helyi bevásárlóközpontban működőben inkább a célirányos vásárló a jellemző. A tudatos olvasók mellett akadnak azért kísérletezők, akik nyitottak a könyves szakemberek személyes véleményére, az egyéni ajánlásokra. 

 

Závada, Spiró köteteit, vagy Szűcs Péter Dharma című könyvét említette még az elsődleges favoritok mellett. Az olvasók kegyeiért folytatott vizuális harc szerinte is egyértelmű jelenség, erre példaként a teljes újragondolt, elsőre talán különösnek tűnő borítóval megjelentetett klasszikus regényeket mutatja. 

Kitartóak előnyben: a túlkínálatban nem könnyű eligazodni. Illusztráció: Karnok Csaba

Az Ahol a folyami rákok énekelnek című Delia Owens-regényért lépett be a belvárosi vásárhelyi üzletbe az egyik rendszeres vásárló. Ildikó a közösségi oldalakon elérhető könyves csoportokban tájékozódik elsőként. Lelkesen mesélt a tapasztalatcseréről, a civilek személyes ajánlásáról, a beszámolókról. Lehet válogatni, hogy a könnyedebb műfajok felé lépne éppen, vagy az értékállóbb történetek között válogatna. 

 

Romantika és krimi 

 

A vásárhelyi könyvtár tavaly több mint 4000 gyerekeknek és felnőtteknek szánt kötettel gyarapodott. Utóbbiaknál a szépirodalom és a pszichológia még mindig népszerű, a romantikus regényekhez és krimikhez hasonlóan. Keresik az életrajzi történeteket, a történelmi regényeket, az értékálló olvasmányokat. A top 10 kölcsönzésben Grecsó Krisztián, Orvos-Tóth Noémi, Matthew McConaughey, Borsa Brown, Kepes András, Jo Nesbo, Szűcs Péter és Náray Tamás könyvei szerepelnek többek között. A szentesi üzlet vezetője a népszerű magyar kortárs szerzők között Grecsó Krisztiánt, Cserna-Szabó Andrást, Lackfi Jánost és Háy Jánost említette. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában