Felelősséggel a múltért és a jelenért

2022.02.24. 12:00

Irodalomóra az Emlékpontban

Felelősséggel a múltért és a jelenért címmel tartott rendhagyó irodalomórát a vásárhelyi Bethlen-gimnázium 11. osztályos diákjainak Miklós Péter eszmetörténész, címzetes egyetemi tanár szerda délelőtt az Emlékpontban.

Munkatársunktól

A Magyar Széppróza Napjához kapcsolódóan Németh László alkotói világáról az előadó lapunknak elmondta: a minőség, a sorskérdések iránti elkötelezettség jellemezte Németh Lászlót, a felelősség kényszere határozta meg alkotói világát, a tanulmány- és esszéírói, kritikusi tevékenységét és írói munkásságát egyaránt. 

 

A magyarság sorsa, mindennapjai, vagy éppen történetírói útja és tévútjai foglalkoztatták őt, történelmi drámáiban, társadalmi regényeiben. Olyan kérdések iránt volt fogékony, mint a nőszerep alakulása a történelem során, vagy éppen saját korában. Ilyen női sors a huszadik század viharaiban például a vásárhelyi ihletettségű Égető Eszter. 

 

De foglalkoztatták a faluból a városba kerülő értelmiség mobilitása, hogy miként lehetett feljebb, vagy éppen lejjebb kerülni a társadalmi rétegek között. A 20. századi irodalmi élet legjelentősebb és legfontosabb alakjának gondolatai és munkássága éppen ettől aktuális ma is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában