Szegedi hírek

2022.03.16. 19:29

Testbeszéddel spékelik a Mozart-operát

Az évad negyedik operabemutatójára készül a Szegedi Nemzeti Színház társulata. A Don Giovanni pénteki premierje apropóján az előadás rendezője és két színésze közönségtalálkozó keretében mesélt a produkcióról a színházbarátoknak szerdán a Reök-palotában.

Szélpál Szilveszterrel, Máthé Beátával és Horváth Csaba rendezővel Dinyés Dániel zenei vezető beszélgetett. Fotó: Frank Yvette

A gyakran az operák operájaként emlegetett Don Giovanni rendezésére Horváth Csaba rendező-koreográfust, a Forte Társulat alapítóját kérte fel Dinyés Dániel, a Szegedi Nemzeti Színház zenei vezetője. A rendező a szerdai közönségtalálkozón elmondta, a mozdulatok kifejező ereje központi szerepet kap majd a produkcióban.

 

– Valójában eszköztelen színházról van szó, nincsenek olyan külső matériák az előadásban, amelyek esetleg megsegítik az előadóművészeket. Egyedül a saját testükre, gesztusaikra tudnak hagyatkozni. Mindig arra törekszem, hogy minden mozdulat értelemből és érzelemből, az adott szituációból és a különböző karakterek egymáshoz való viszonyából szülessen meg – fejtette ki, majd hangsúlyozta, mindez korántsem túlzott elvontságot takar, a testi kifejezés a színház egyik legősibb eszköze. Egy nyelvrendszer, amelyet manapság divatosan fizikai színháznak neveznek. 

 

Szélpál Szilveszterrel, Máthé Beátával és Horváth Csaba rendezővel Dinyés Dániel zenei vezető beszélgetett. Fotó: Frank Yvette

– Fantasztikus a zenei dramaturgia, amely mentén Mozart megkomponálta ezt az operát. Minden érzésnek, cselekménynek megvannak a zenei kijelölései, amelyek mentén érdemes dolgozni. Ezeket a hangsúlyokat igyekszünk megerősíteni a mozgás nyelvén – részletezte, majd azzal folytatta, hogy a fizikai színház korántsem puszta koreográfia. 

 

– A jó fizikai színház, amikor a néző nem koreográfiát néz, hanem az előadóművészeket és azt a nyelvet, amelyben már az érzés hívja elő a mozdulatot – részletezte. 

 

 

A találkozón részt vett a Zerlina karakterét alakító Máthé Beáta, aki második operaszerepében lép majd színpadra. A produkció legnagyobb kihívásaként a Mozart zenéje által megkövetelt, nagyfokú technikai tudatosságot határozta meg. 

 

 

Szélpál Szilvesztert a címszerepben láthatja majd a közönség, aki elmondta, régi vágya volt, hogy elénekelhesse Don Giovanni szerepét. 

 

– Nagy falat, de szeretem a kihívást – közölte vidáman.

 

 

A Mozart-opera premierjét pénteken 19 órától tartják a nagyszínházban. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában