Lencsevégre kapta a világot

2022.04.05. 21:37

Szabados László adott ízelítőt fényképeiből a Szent-Györgyi Albert Agórában

Világ körüli utazásra hívta közönségét Szabados László biológus kutató, amatőr fotográfus a Szent-Györgyi Albert Agórában. Az elmúlt negyven esztendő során készített fényképeinek válogatását bemutatva kalauzolta a megjelenteket Kolumbia, Uruguay és Portugália kulturális, természeti és építészeti kincsei között.

K. K.

Szeged, 20220405. Szegedi fotográfusok sorozat vendége volt Szabados László biológus kutató, amatõr fotós. Képen: Törköly József tanár, fotográfus, Szabados László biológus kutató, amatõr fotós, Dömötör Mihály fotográfus. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Dömötör Mihály fotóművész a tavalyi év végén indította útjára a szegedi fotográfusokat bemutató rendezvénysorozatát a Szent-Györgyi Albert Agórában, amelynek keretében két év alatt húsz fotográfus mutatkozik majd be a nagyközönségnek. A sorozat áprilisi vendége Szabados László biológus kutató, amatőr fotográfus volt, aki elmondta, általános iskolás korában karácsonyra kapta élete első fényképezőgépét. Fotózással komolyabban egyetemi évei alatt kezdett foglalkozni, gyorsan szenvedélyévé vált. 

 

Akkoriban jól meg kellett gondolni, mit fotózik az ember, hiszen a film drága volt, az ösztöndíj pedig nem volt túl sok – mondta. Előadásának első blokkjában a Kontakt Csoport elnevezésű fotóklub tagjaként egyetemi évei alatt készített fotóinak válogatását, zömmel Szegeden és Hódmezővásárhelyen készült képeit mutatta be a résztvevőknek. 

 

Az egyetem elvégzése után biológusként már az 1980-as években távoli országokat járt be. Három és fél évet élt Kolumbiában, azt követően egy esztendőt pedig Uruguayban. Előadása második blokkjában a dél-amerikai országok természeti, építészeti és kulturális kincseit, érdekességeit tárta közönsége elé. 

 

Az azóta eltelt csaknem négy évtized folyamán az egész világot bejárta. Utazásai során külön fotósorozatot készített az útjába kerülő graffitikről, amelyeket a városi népművészet most élő formájaként határozott meg. A sorozatból szintén izgalmas ízelítőt adott. Elmondta, külföldi tartózkodásai során mindig a hétköznapi dolgok érdekelték, nem a turistalátványosságok, a falfestések változatossága, élénk szín- és gazdag formavilága gyorsan magával ragadta. 

 

A negyedik blokkban a vásárhelyi strandról télen készített, szemet gyönyörködtető fotósorozatát tárta közönsége elé. Előadását legújabb, idén Portugáliában készített fotóinak bemutatásával zárta. 
A rendezvénysorozat májusi vendége Németh György fotóművész lesz. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában