Gazdag múltról mesél a múzeum

2022.04.05. 17:45

Több mint negyven éve gyűlnek a tárgyak a tömörkényi Harangozó házban

Még 1980-ban költözött mai helyére, a Harangozó házba a helytörténeti tárgyak gyűjteménye. A gyűjteményt Tóth Józsefné kezeli, akinek szívügye a falumúzeum. Az izgalmas tárlatot egyaránt látogatják a helyi iskolások, érdeklődők és a faluból elszármazottak is.

Majzik Attila

A tömörkényi flaumúzeum. Tóth Józsené alpolgármester. Fotó: Majzik Attila

Tömörkény– A helytörténeti gyűjtemény létrehozása, a helytörténeti és honismereti mozgalom elindítása, népszerűsítése Gémes Balázs nevéhez fűződik. A tömörkényi születésű tanár 1962-ben kezdte el gyűjteni a község múltját őrző tárgyakat, amelyek az évek során több helyen voltak raktározva, végső helyük 1980-ban a Harangozó ház lett – mesélte Tóth Józsefné alpolgármester, a falumúzeum kezelője. 

 

Az évek múltával az épület állaga egyre jobban romlott, komoly felújításra szorult. Az ingatlan teljes felújításáról Bánfi Sándor, a község polgármestere gondoskodott 2014-ben, a költségeket Tömörkény önkormányzata a helyi sajátosságokra épülő közfoglalkoztatási mintaprogram keretében finanszírozta. A munkát az önkormányzat dolgozói és a közfoglalkoztatottak végezték. Az eszközök és tárgyak gyűjtése 2017-ben folytatódott Tóth Józsefné közreműködésével. 

Fotó: Majzik Attila

A helyi lakosság jóvoltából, a községünket szerető emberektől olyan adományokat kapott a múzeum, amelyek eddig nem voltak fellelhetők, ezeket utólag is köszönjük. Köszönet illeti Losonczi János népi iparművészt is, aki Tömörkény címerével és a Falumúzeum táblával ajándékozta meg a múzeumot – idézte fel Tóth Józsefné. 

 

Az alpolgármester asszonynak szívügye a falumúzeum, nem is tudna kedvencet választani a tárgyak közül. A falakat és polcokat számtalan régi tárgy díszíti, amelyek között egy-két igazi különlegesség is akad. Ilyen például az 1863-ban készült butella, egy 1910-es cimbalom, az első és második világháborús emlékek, a 18. századi pénzérmék vagy a szarmata koponyák. 

 

Örülök, ha be tudom mutatni községünk történetét a látogatóknak. Iskolások is járnak hozzánk, itt tartják az óráikat, de sokan jönnek más településekről is olyanok, akiknek tömörkényi a felmenőjük – számolt be Tóth Józsefné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában