A vásárhelyi könyvtárban gyűlnek össze minden pénteken

2022.04.06. 13:03

Új tagjait várja az Art.Pagony

A tizenhét éve működő Art.Pagony Művészettörténeti Önképzőkör új tagjait várja péntekenként a vásárhelyi könyvtárban. Vezetőjük izgalmas és szabad felfedezőutakat ígér.

T. Sz.

A Cserjés Katalin vezette képzőművészeti önképzőkörben feltárul a múlt. Archív fotó: Tábori Szilvia

Nem sietünk, körünk az Idő és a Szabadság, a kíváncsi megtapasztalás és felismerés nyugodalmas helye: minden észrevételt, ötletet, meglátást megbeszélünk, közösen megvitatunk – fogalmazta meg lapunknak Cserjés Katalin nyugalmazott egyetemi docens, a tizenhetedik éve működő Art.Pagony Művészettörténeti Ön­­képzőkör vezetője. Tagjaik pén­­tek délelőttönként találkoznak a Németh László Városi Könyvtárban. 
 

Kép-szöveg Műhely ez: folyamatos működésben, foglalkozásokkal, évente városi nyílt napokkal, egybeépítve korábban a REÖK-önképzőkörrel és az egyetemi kép-szöveg kurzusok anyagával. Megfontolt lassúsággal, alapossággal és kedvtelő szabadsággal haladva, jelenleg a késő barokk, a rokokó és a copf művészeti korszakoknál, stílusoknál idő­zünk – hangsúlyozta a kör vezetője. Hozzátette: az önképzőkör kifejezés azt jelenti, hogy a vezető időről időre tart ugyan előadásokat, vezeti a megbeszélést, fenntartja a dialógust az adott témáról, de a hétről hétre változó beszámolók a csoport tagjaitól hallhatók vetített képes formában, gyakorta zeneművek bekapcsolásával. 
 

A találkozókra alapvetően nyugdíjasok járnak, de új, ifjú tagok megszerzéséért akár új gyülekezési időpontot is választanának. 
Nem beszélgető, hanem tanulni, fejlődni, gondolkodni vágyó kör ez, ahol a tagok egy része kiválóan ért a számítógéphez, és régen megtanulta mindenki, hogy csak komoly szakirodalom használatával lehet bemutató előadást prezentálni. Néhányszor közösen kirándulunk, idén tavasszal Bu­­dapest legszebb épületeit és néhány nagy múzeumot látogatunk meg, jól előkészített tervek alapján. Nyáron pedig egy határon túli különös, romos kis kastélyhoz szeretnék elutazni a csapattal – mondta Cserjés Katalin. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában