Helyi kultúra

2022.05.13. 17:23

3 éves a makói könyvtár

Harmadik születésnapját ünnepli a makói József Attila könyvtár új, Makovecz Imre által tervezett épülete. Az ennek apropóján szervezett ünnepségsorozat a Szépség koldusa című József Attila-kötet centenáriumára meghirdetett képzőművészeti alkotópályázat kiállításával nyílt meg pénteken.

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

 Három év elég hosszú idő. Az itt dolgozók ez idő alatt megszokták ezt a pompás épületet, és a város egyik kulturális színterévé tették. Ez több, mint könyvtár 

– mondta a születésnap kapcsán Szikszai Zsuzsanna igazgató. A Deák Ferenc utcán 1969-ben épült fel a bibliotéka régi épülete, aminek a helyére épült – amíg az intézmény átmenetileg a Szent János térre költözött – a mostani 3 szintes. Ezt az igazgató úgy jellemezte, nem csupán egy épület, hanem egyben műalkotás is, amivel a tervező az eget és a földet szándékozott összekötni. 

A makói könyvtár rendezvényei mindig népszerűek. Fotó: Szabó Imre

 Rendszeresen jönnek ide turistacsoportok, főleg hétvégente, de a helybeliek is nagyon szeretik 

– mondta az igazgató.

A születésnap éve egyúttal centenárium is: éppen 100 esztendeje jelent meg József Attila első verseskötete, a Szépség koldusa. Ennek apropóján volt már szavalóverseny, megjelent a verseskötet hasonmás kiadása, lesz konferencia, új kiállítás, városnéző séta, minden hónapban szeretnének Makón valami különlegessel meglepni a költészet szerelmeseit. 

 József Attila ugyan nem töltött Makón hosszú időt, de ez meghatározó jelentőségű korszak volt az életében és a költészetében is 

– adott értékelést Szikszai Zsuzsanna. És ugyancsak a kötet centenáriuma volt az apropója annak a képzőművészeti alkotópályázatnak, aminek a kiállítása pénteken nyílt meg a könyvtárban.  

Fotó: Szabó Imre

 31 településről, 44 intézményből összesen 304 alkotás érkezett Makóra, szerte az országból, sőt határon túlról is 

– mondta Csengeriné Szabó Éva múzeumpedagógus, a rajzpályázat zsűrijének tagja. Az alkotásokat 4 korcsoportban bírálták el. Díjat 22 alkotó kapott. A Szépség koldusa című, éppen száz esztendeje megjelent József Attila-kötet verseinek illusztrációiból a könyvtárban június 15-ig nyitva tartó kiállítás nyílt, amit virtuális formában a világ bármely pontján meg lehet nézni. 

 Bennünket is meglepett, mekkora érdeklődést váltott ki a felhívásunk 

– tette hozzám Szikszai Zsuzsanna. 

 A tanulság az, hogy úgy tűnik, igenis van érdeklődés a költészet iránt, és még mindig divat az olvasás 

– jegyezte meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában