Helyi kultúra

2022.05.09. 12:14

50 Doromb Minifesztivál

Különleges zenei élményt kínál a fesztivál. Fotó: Juhász István archív

A Dél-Alföld „legnagyobb” dorombos eseményét tartják meg május 14-én, szombaton 13 órától a Népművészeti Tájházban. Az 50 Doromb Minifesztivál elnevezésű rendezvény íjász bemutatóval indul, a Hódmezei Őrzők Íjász Egyesület közreműködésével. Mint azt a szervezők egyike, Juhász István megfogalmazta: a fellépők többsége nem csupán a doromb virtuóz játékosa. Alex Horsch például a húros hangszerek virtuóza és ő Magyarország legjobb torokénekese. Nem csupán játszik a moldvai kavalon, furulyán vagy tilinkón, de készíti is az ősi magyar fafúvós hangszereket. 

Felvidékről a bolgár származású Erik Turtev, a Varkocs zenekar vezetője jön szóló műsorával. Zenél majd a csángóföldi dorombos, Istók Pável, illetve a Dél-alföldi melankolikus akusztikus gitárzene megteremtője, Nemes Levente. Ezenkívül három dorombkészítő mutatja be hangszereit. Elfogadta a meghívásukat Szilágyi Áron, a világ egyik legismertebb dorombművésze, a Nemzetközi Dorombszövetség főtitkára. Édesapja, Szilágyi Zoltán nemzetközileg ismert dorombkészítő mester. 

Sevi & Tanaka 14 óra 30 perckor, majd a Vatafaka 21 óra után kezdődő koncertje között egymást érik a kitűnő fellépők: Dorombos mesék, Zsirmik István, Nyitrai Attila, Istók Pável, Ábrák a Dobra, Révülés Doromb Trió, Bélhúron Pendülünk, Gyalogfény, OJTOZ Zenei Társulás, Alex Horsh, Nemes Levente, Varkocs Solo & Martin Oberta és Szilágyi Áron. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában