Megtartó közösség: Régészet Napja lesz a Koszta József Múzeumban

2022.05.21. 17:03

A jelen így építkezik eleink örökségére

A régészet napja alkalmából idén két helyszínen, változatos programokkal várja látogatóit a szentesi Koszta József Múzeum május 27-én, pénteken.

Tábori Szilvia

Szabadulószobával várja a látogatókat a múzeum a régészet napja alkalmából. Archív fotó: Török János

Megtartó közösség hívószóval hirdette meg az idei régészet napját a Magyar Régész Szövetség május utolsó hétvégéjére. Ehhez csatlakozik ismét a szentesi Koszta József Múzeum egész napos programsorozatával május 27-én, pénteken. 

Évezredeken át formálódtak az emberi közösségek társadalmi, családi, szellemi, netán vallási alapon, szerepük a jelen történései közepette különösen hangsúlyos. Ahogy a régészeti emlékek, a múlt értékeinek megőrzésében is. Ez a mi közös feladatunk – mondta lapunknak Király Edit, a Koszta József Múzeum régésze. Hozzátette: a szentesi múzeum küldetése, hogy a helyiek minél inkább megismerjék a múlt hagyatékát közvetlen környezetükben. A jelen így építkezik eleink örökségére, a helytörténeti ismeret segít tisztelni közösségeinket. A programok összeállításánál arra törekedtek, hogy a különböző korosztályok megtalálják a nekik tetszőt. 

A régészeti szabadulószoba – Találd meg a nyomokat, és juss ki a régészprofesszor szobájából címmel 10 órától 16 óra 30 percig tartanak különleges programot. A félóránként legfeljebb 3-4 fővel induló csoportokhoz előzetes bejelentkezéssel lehet csatlakozni. Regisztrációra a 06-70-228-8565-ös telefonszámon, illetve a latogato@koszta­muzeum.hu elektronikus levelezési címen, május 25-ig van lehetőség. 

Az Ősök hagyatéka című, ugyancsak rendhagyónak ígérkező program a régészeti látványtárba és a Csallány Gábor Emlékszobába kalauzolja az érdeklődőket. Olyan kísérőprogramokkal, mint a fémkereső kipróbálása, látványrestaurálás, régészeti homokozó, tárgykereső játék. Az Ősök hagyatéka 13 órától 16 óra 30 percig tart a Csallány Gábor Kiállítóhelyen a Széchenyi-liget 1. szám alatt. 

A Talpunk alatt a múlt programon a múzeum régészei tartanak előadásokat: Cselédes Szilvia Régi istenek Szentes határában, Király Edit pedig Földben rejlő értékeink címmel. A szabadon látogatható programok a régészeti gyűjtemény legjelentősebb darabjaiból és az elmúlt évek feltárásainak eredményeiből válogatnak 17 órától a múzeum Koszta-termében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában