Ipar és művészet találkozik a kertben

2022.05.02. 18:23

Ismét betonnal kísérleteznek a keramikusok

A vásárhelyi kerámia központ ligetes kertjében kapnak helyet másfél hét múlva a beton szimpóziumon készült alkotások. Fotó: Tábori Szilvia

Tavaly konkrét tematika nélkül, idén a Liget hívószó ihletettségében rendezik meg a VII. Vásárhelyi Kísérleti Beton Szimpóziumot. Az emblematikus alkotói programot hét évvel ezelőtt indította el Mészáros Antal, a Csomiép Kft. 2020-ban, 72 esztendős korában elhunyt vezérigazgatója. 

Felkeltette kíváncsiságát, hogy külföldi útjain gyakran látott a tartós és sokoldalú anyagból, betonból készült használati tárgyakat. A vállalatot jelenleg irányító fia, ifjabb Mészáros Antal követi édesapja nyomdokait, a cég továbbra is támogatja az alkotó művészeket, akik a gyár területén dolgozhatnak a szimpózium idején.

Pannonhalmi Zsuzsa, Ferenczy Noémi-díjas érdemes művész, a vásárhelyi Nemzetközi Kerámia Központ vezetője továbbra is szeretné felhívni a figyelmet a beton köztéri használatának előnyeire. Célkitűzés, hogy a szimpózium alkotói a hétköznapokon is használható tárgyakat készítsenek. 

A kerámia központ Nagy Sándor utcai épületének ligetes kertjében kaptak helyet az eddigi évek munkái, idén kifejezetten a természeti környezetre koncentrálnak. A Csomiép biztosítja az alkotáshoz a helyet és az anyagot, a művészek késztette tervek és beöntő formák alapján a gyár technológusai segítik az előállítást, a színezést, öntést.

Sebesi István fiatal vásárhelyi keramikus először vesz részt a kéthetes programban. Egy modern, ám hagyományos tégla elemekkel és gótikus motívumokkal díszített lugast tervezett. A vásárhelyi művész és alkotótársainak munkái másfél hét múlva már láthatóak a kerámia központban. Résztvevő művészek: Csala Zsuzsa, Hertel Kata, Formanek Zsuzsa, Kerezsi Gyöngyi, Kiszely Mária, Pannonhalmi Zsuzsa és Sebesi István. 


 






 

                         



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában