Helyi kultúra

2022.05.27. 20:56

Közjegyzők álltak színpadra Makón

Szabó Imre

A közjegyzők előadása nagy sikert aratott a makói Hagymaházban. Fotó: Szabó ImreA közjegyzők előadása nagy sikert aratott a makói Hagymaházban. Fotó: Szabó Imre

Különleges színházi produkció részese lehetett a közönség pénteken este Makón, a Hagymaházban: Heltai Jenő Naftalin című darabját a Közjegyzők Színjátszó Köre mutatta be. A társulatnak pillanatnyilag nincs makói tagja, de egy személyes ismeretség révén jutottak el Makóra – már nem először.

A nem mindennapi társulat honlapján az olvasható, a középkori Európa egyetemein magát a közjegyzőség tudományát, az okiratszerkesztést is a művészetek között oktatták, így tulajdonképpen nincs okunk azon csodálkozni, hogy egy felelősségteljes hivatás művelői amatőr színjátszóként is bemutatkoznak. 

A társulat 2011 januárjában alakult meg, első darabját pedig ugyanabban az évben, októberben mutatta be. A kör a határon túli területeken is gyakran vendégeskedik, és leginkább a méltatlanul elfeledett régi szerzők műveit állítja színpadra. A Maros-parti városba ugyan személyes ismeretség révén került a bemutató, ám mint megtudtuk, a társulatnak nincs makói tagja. Egyszer, 2013-ban különben már felléptek a Hagymaházban – akkor Szenes Béla Az alvó férj című vígjátékát hozták el.

A 10 esztendeje alakult társulat vezetője, Tóth Levente az egyetlen színművész a csapatban, a többiek, tízen mind közjegyzők. A társulat alapításának ötletét az adta, hogy egy közjegyzőként is dolgozó író, Szécsi Ferenc írt egy 3 felvonásos vígjátékot Utazás az özvegység felé címmel. Az eredeti elképzelés szerint ezt egyszer mutatták volna csak be a jegyzői kollokviumon, de a sikerre tekintettel együtt maradtak. Hétfőnként próbálnak szabadidejükben a Közjegyzők Házában. 

Nagyon egyszerű dolgozni velük, mert nagyon instrukcióérzékenyek – mondta a közjegyző-színészekről Tóth Levente.

A Naftalint tavaly novemberben mutatták először be. Az előadás egyébként egyben jótékonysági rendezvény is volt, hiszen a Közjegyzők Színjátszó Köre a jegyek árából befolyó összeget teljes egészében az Angyalsóhaj Alapítványnak ajánlotta fel. A bemutató előtt a társulat tagjai megkoszorúzták a Makón 33 éven át királyi közjegyzőként szolgált Demkó Pál emléktábláját az Úri utcában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában