Helyi kultúra

2022.06.06. 18:02

A Belvárosban pünkösdöltek Csongrádon

Kézműves bemutatókkal és foglalkozásokkal, nyitott műhelyekkel, hagyományőrzéssel, népi játszótérrel, bábszínházzal és az elmaradhatatlan pünkösdi király- és királylány-választással várták a család apraját, nagyját a Belvárosban.

M. A.

A nádfedeles házak udvarain a látogatók színes programok között válogathattak: íjászkodhattak, vívhattak a népi játszótéren pedig az ügyességüket tehették próbára a kicsik és nagyok egyaránt, de akár kürtős kalácsot is süthettek a gyerekek.

Nagyon jól érezték magukat a gyerekek, kipróbáltuk a népi játszóteret, sütöttünk kürtőskalácsot is, de legjobban a táncház tetszett a lányainknak – mesélte egy édesanya.

A pünkösdi délután kiemelt gyerekprogramja a Cserregő Bábtársulás interaktív előadása volt, a gyerekek Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj meséjét izgulhatták végig, aztán pedig jöhetett a pünkösdi királyválasztás.

Az ünnepkörhöz tartozó szokás szerint játékos feladatokkal választanak királyt a fiúk közül, aki aztán egy évig, a következő Pünkösdig „uralkodik”, társa pedig a lányok közül választott pünkösdi királynő lesz. A „királyválasztást” és a táncházat idén is Makra András vezette, míg Magyar Enikő és zenésztársai húzták a talpalávalót. Jól megtáncoltatták a gyerekeket, a legények és leányok pedig olyan ügyesek voltak a feladatokban, hogy idén minden fiút és kislányt pünkösdi királynak és királynőnek választottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában