Helyi kultúra

2022.06.10. 14:37

A mesés szegedi papucsok ismét az Agórában

A gyerekeké és a meséké lesz a főszerep az idei szegedi papucs napján. Archív fotó: Frank Yvette

Negyedszerre lesz a Szegedi Papucsért Alapítvány kezdeményezésére szegedi pa­­­­pucs napja június 18-án a Szent-Györgyi Albert Agórában. A rendezvény célja, hogy felhívják a figyelmet a különleges lábbelire. A délután 14 órakor kezdődő programsorozatban idén a gyerekeké és a meséké lesz a főszerep. 

Az aznap nyíló kiállítás a szegedi papucsok mesés világába kalauzolja majd látogatóit, ugyanis a Dabasi Trafik Kör a szegedi papucsok mesei motívumvilágából indult ki egyedi installációjuk megalkotásakor. Attalai Zita újraalkotott papucscsodái is megtekinthetők lesznek. A délután folyamán a Szegedi Papucshímző Kör tagjai tartanak kézműves-foglalkozást. Lehet majd velük papucsfejre motívumot tervezni, a kisebbeknek színezni, a kicsit nagyobbak és a felnőttek pedig a hímzést is kipróbálhatják. 

Ezúttal is lesz papucsvásár, ér­­keznek magyarországi és vajdasági papucsos mesterek, akiktől a helyszínen vásárolni lehet és rendelést is vesznek fel egyedi igényekre. A vásárt a papucshoz kötődő pipacsos népművészeti és kézműves termékek kínálata színesíti. 

Az előadóteremben zajló prog­­ram során a szegedi papucs jelenkorban betöltött szerepét vizsgálják. Az előadók – Attalai Zita Ferenczy Noémi-díjas iparművész, papucstervező; Ligetvári István és Ligetvári Dorottya Sára építészek, valamint Kézdy Luca hegedűművész – arra a kérdésre adnak majd választ, hogyan válhat kortárssá a ha­gyomány a divat, az oktatás, a zene és a képzőművészet oldaláról vizsgálva. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában