Szegedi hírek

2022.06.10. 15:41

Az ifjak fantáziájának megmentésén dolgozik

Miért jó olvasni? Mire használjuk fantáziánkat a mindennapok során? Hogyan lehetséges és miért fontos fejleszteni a képzeletünket? – többek között ezekre a kérdésekre adott választ Kovács Attila a Dugonics téren pénteken. Az ifjúsági író nemrég kiadott, valamint ősszel megjelenő regényeiről is mesélt fiatal közönségének.

Az előadás előtt több gyerek is kihasználta a lehetőséget, és lelkesen dedikáltatta A lapátos fickó regényt Kovács Attila szerzővel. Fotó: Karnok Csaba

Kovács Attila, írói álnevén Holden Rose volt a szegedi Ünnepi Könyvhét péntek délelőtti díszvendége a Dugonics téren. Az elmúlt öt évben országszerte 300 helyszínen mintegy 900 előadást tartott már főképp az általános iskolás korosztálynak. Szegeden azonban első alkalommal lebbentette le a leplet a fiatal generáció körében egyre inkább megosztó kérdésről, hogy miért is érdemes olvasni. 

Mert az olvasás fejleszti a fantáziánkat 

– adta meg az egyszerű választ a szerző. Majd annak magyarázatával folytatta, hogy mi mindenre is használjuk a hétköznapok során a képzeletünket.

Fotó: Karnok Csaba

 Szinte mindenre. Használjuk a művészetekben, az irodalomban, a színjátékban, a sportban, a matekban. Folyamatosan, megállás nélkül, hiszen mindig jár valamin az agyunk. Mindannyian máshogy látjuk a valóságot, amit a képzeletünkkel teremtünk meg, hiszen nem is a szemünkkel látunk, hanem az agyunkkal, ahol a fantáziánk is dolgozik. A képzeletünk akár egy Insta-filter megszűri, átszínezi, lekerekíti a képet. Hiszen mindenki annyit lát a világból, amire nyitott, és annyit ért belőle, ahol éppen tart 

– magyarázta Kovács Attila. Hangsúlyozta, olvasás közben nemcsak fejezeteken rágja át magát az ember, hanem olyan képességeket fejleszt a fejében, amely az élet minden területére hatással van. 

 Tehát, ha többet olvasol, jobb focista vagy tanuló leszel, vagy éppen szebben tudod feldíszíteni a karácsonyfát 

– részletezte általános iskolás közönségének, majd a monitorokon kapott képek és az olvasott szöveg révén születettek különbségét vette górcső alá. 

 A tévé, a számítógép, a telefon esetében a képeket készen kapjuk. A monitorral nincs baj, de önmagában nem elég. Olvasás nélkül elveszítjük a képességet az önálló gondolatokra. Ugyanis a fantázia is képes elkopni, de már napi 15-20 perc olvasással életben lehet tartani 

– fejtette ki, majd arról is beszélt, hogy a fiatalok közül az 5-8. osztályosok olvasnak a legkevesebbet. Ifjúsági regényeivel a szerző legfőbb célja ennek a korosztálynak a megszólítása, érdektelenségük áttörése és fantáziájuk megmentése. 

Legutóbbi, A lapátos fickó című kötete kapcsán elmondta, a szó szerint szellemes történet ihletője nagyobbik fia volt, aki kiskamaszként látta több alkalommal a címszereplőt. Az izgalmas cselekmény hátterében rejtett kérdésfelvetések is felfedezhetők. Mint például, hogy miként fordulhat elő, hogy a főszereplő, Timo jobban fél attól, hogy csak ő látja a szellemet, mint magától a kísértettől. 

Holden Rose Lapozz és parázz című sorozatának következő kötete a tervek szerint ősszel lát napvilágot. Elmondta, az Azonosított repülő tárgy lesz majd a címe, és az előző könyvéhez hasonlóan kedvesen borzongató, ezúttal ufókkal tarkított sztori várható. A lapátos fickóhoz hasonlóan a helyszín ezúttal is a képzeletbeli Farangó városa lesz, ám más főszereplők keverednek majd az új kalandba. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában