Szegedi hírek

2022.06.24. 12:57

Bábuk helyett sorsok ütköznek

Hatalmas, szimbolikus sakktáblává változik pénteken és szombaton a Szegedi Szabadtéri Játékok újszegedi színpada. Björn Ulvaeus, Benny Andersson és Tim Rice világsikerű SAKK (Chess) című musicaljében az amerikai sakknagymestert Szemenyei János alakítja, aki már több nagy sikerű Dóm téri produkcióban varázsolta el a közönséget.

Koós Kata

Szemenyei János alakítja a világbajnoki címét vesztett, amerikai sakknagymestert.  Fotó: PS Produkció

Szemenyei János legutóbb 2019-ben a We Will Rock You című Queen-musical főszerepében szerzett felejthetetlen élményt a Szegedi Szabadtéri Játékok közönségének, előtte a Hair-produkcióban láthatták a Dóm tér nézői. 

 Emlékezetes, hogy a We Will Rock You-ban a Queen örökzöld dalait énekelhettem. Belekóstolhattam, milyen lehet koncertezni, mert zeneszerzőként és énekesként leginkább stúdiókban és színházakban mozgok, a koncertélmény kimaradt. Csodálatos volt, amikor a We are the champions alatt ezernyi mobiltelefon fénye gyúlt ki a nézők kezében

– idézte fel a szegedi szabadtérihez fűződő legszebb emlékeit a színész. 

Azonban nemcsak elő­adásokkal kötődik a napfény városához. A Szegedi Nemzeti Színház frissen távozott főren­dezőjével, Horgas Ádámmal két karanténdalt is alkottak a pandémia alatt, amelyek nagy népszerűségnek örvendtek a világhálón. A Kis suttogásban több szegedi színész, a Lélegzet börtönében című dalban pedig a szegedi teátrum teljes tánckara közreműködött. 

Ma a PS Produkció egy másik, 2010-es bemutatója óta nagy sikerrel futó előadásában tér vissza a Szegedi Szabadtéri Játékok ezúttal újszegedi színpadára. Björn Ulvaeus, Benny Andersson és Tim Rice világsikerű musicalje egy 1979-es amerikai–szovjet sakkvilág­bajnokság nagyhatalmi és érzelmi viharoktól sodort történetét meséli el. Szemenyei János kiemelte, a SAKK (Chess) musical középpontjában korántsem a bábuk állnak, sokkal inkább az emberi sorsok ütközései. 

 Az ABBA szerzőpárosa a SAKK esetében is gyönyörű muzsikát komponált, amely egyszerre ötvözi az opera, a pop és a musical főbb stílusjegyeit. Élő nagyzenekarral játsszuk, ami manapság egyre ritkább, így kivételes élményt ad. A sakk stratégiai játék, ahol egymás erejét mérik fel a játékosok, akik taktikáznak, hogy megtámadhassák a királyt, és végül mattot adhassanak. Ez a metafora jelenik meg a szereplők motivációiban és a cselekményben egyaránt. Egy szerelmi háromszög van a középpontban 

– részletezte. 

Azt is elmondta, hogy a való életben is nagy szenvedélye a sakk, a produkcióban pedig Frederick Trumpert, az amerikai sakknagymestert alakítja. 

 A karakterem elég hektikus. Éppen elveszíti a világbajnoki címét, és a magánélete is kezd zátonyra futni, amit nehezen visel. Drámai szerep, a kedvenceim közé tartozik, hatalmas ívet lehet bejárni mind énekesként, mind színészként. Gyermekkorától fogva sok hányattatáson ment keresztül, az ilyen sors mindig izgalmas, különösen akkor, ha ennyire árnyaltan bontották ki a szerzők 

– fejtette ki. 

A nyár folyamán a Pesti Magyar Színházban a SAKK (Chess) mellett szintén a PS Produkció által fémjelzett We Will Rock You és Vámpírok bálja musicalekben láthatja Szemenyei Jánost a közönség, továbbá feleségével, Kovács Lottival készülnek a Rozi az égen című mesedarabra, amelyet a Margitszigeten mutatnak majd be. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában