130 évvel ezelőtt hozták létre az elsőt a településen

2022.06.27. 20:08

Fél éves az algyői olvasókör

Féléves lett az algyői olvasókör, amelynek tagjai havonta egyszer gyűlnek össze. Érdemes akár csak hallgatóként is beülni a találkozójukra, sok könyvről lehet érdekes információkat megtudni. De előre szólunk: vigyázat, kedvet csinál az olvasáshoz!

Kiss Anna

A nyári szünetben utazással, időutazással kapcsolatos könyveket olvasnak. Fotó: Kiss Anna

1892-ben, vagyis 130 évvel ezelőtt hozták létre az első olvasókört Algyőn, ez a jelenlegi könyvtár elődjeként működött. Ennek emlékére januárban új olvasókört alapított a könyvtár, ahol havonta egyszer, hétfő délutánonként ülnek össze az olvasás szerelmesei, hogy beszámoljanak olvasmányélményükről. Tegnap bepillantottunk a féléves csoport tevékenységébe, így hasznos információkat kaptunk több könyvről is, amely sokkal jobb összefoglaló és kedvcsináló volt, mint a legtöbb könyv hátulján található írás.

A félévzáró találkozóra mindenki olyan művet olvasott el, amelynek címében szerepel a könyv szó. Így például szó volt Müller Péter: Anyám titkos könyve, Mónica Gutiérrez: A Holdsugár könyvesbolt rejtélyei és Carsten Henn: A könyvsétáltató című művéről is.

Müller Péter írásáról azt tudtuk meg, hogy abban egy nagymama 20. századi történeteiről lehet olvasni, miután a szerző kinyitott a padláson egy vén koffert, amelyben csomó magnószalag volt, amelyeket visszahallgatva rájött, hogy édesanyja magnóra mondta élete rejtett titkait. Az olvasókör tagja hétfőn azt mondta, nem szokott olvasás közben pityeregni, de ezúttal többször előfordult, szerinte igazi szívmelengetős könyvre lelt.

A Holdsugár könyvesbolt rejtélyeit olvasó algyői hölgy arról számolt be, hogy a katalán szerző imádja a brit kultúrát, amit tökéletesen tükröz ez az írása, mindent beletett, ami kedves számára Angliában. Megjegyezte, az összes híres helyről olvasni lehet benne, így egy londoni sétában is része van az olvasónak. Nyári olvasnivalónak ajánlotta.

A könyvsétáltatóról pedig az derült ki, hogy a főszereplője egy igen kedves könyvesbolti eladó, aki zárás után gondosan becsomagol néhány könyvet és házhoz szállítja azokat a megrendelőknek, akiket a kedvenc olvasmányairól nevez el. Egyszer útközben azonban csúnyán bántalmazzák, de végén minden jóra fordul. Az olvasókör tagja szerint felemelő és egyben megnyugtató volt olvasni.

Most nyári szünetre mennek a tagok, akik a vakáció alatt utazással, időutazással kapcsolatos könyveket olvasnak. Azt pedig, hogy milyen élményekkel gazdagodtak a képzeletbeli út során, augusztus 29-én mesélik majd el egymásnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában