Hódmezővásárhelyi életképek Lőkös műterméből

2022.06.16. 14:02

Fényképes időutazás fotóról fotóra járva a múzeum termeiben

delmagyar.hu

A 20. századi Vásárhely mintegy hat évtizedét öleli át az a tárlat, amely a város kedvelt fényképésze, a 110 évvel ezelőtt született Lőkös Sándor (1912-1193) előtt tiszteleg a Tornyai János Múzeum emeleti termeiben. A mintegy nyolcvan városképet, jeles helyi eseményt, portrékat és csoportképeket felvonultató kiállítást kurátori tárlatvezetésen ismerhetik meg a közgyűjteménybe betérők a június 17-én, pénteken délután 5 órától kezdődően.

Lőkös Sándor több ezer fényképből, üveg- és filmnegatívból, valamint személyes dokumentumokból és tárgyakból álló hagyatékával egy olyan fényképész életművét őrzi a Tornyai János Múzeum, aki hosszú szakmai életpályája alatt nemcsak hitelesen dokumentálta Hódmezővásárhely városképének drasztikus átalakulását a 20. század második felében, de már pályafutása kezdeteitől fogva a művészi látásmód is áthatotta fotográfusi munkáit – emeli ki Bernátsky Ferenc, a Lőkös műterméből című tárlatot rendező és azt pénteken délután bemutató helytörténész. 

Lőkös Kurucz Dezső István (1914-1996), későbbi Kossuth-díjas festőművésszel ápolt gyerekkori barátsága révén már a harmincas évektől gyakorolta a tájképfényképezést. A mártélyi Tisza-holtágat és az alföldi tájat megörökítő felvételeit gyakran különleges kísérleti eljárásokkal alakította egyedi művészi fotográfiákká. Szakmai elismerést azonban a portréfotók hoztak számára, amelyeket nemcsak megrendelésre készített, hanem pályázatokon, kiállításokon is rendszeresen szerepelt azokkal.

Lőkös Sándor katonaévei alatt, a magyar repülők életébe bepillantást nyújtó, illetve a második világháború frontjain készült megrázó felvételeit a Múzeumok Éjszakáján ismerhetik meg az érdeklődők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában